Felhívás!

Az újonnan munkához jutók többsége színes bőrű Amerikában

Az újonnan munkához jutók többsége színes bőrű Amerikában Külföld

Először fordul elő az amerikai történelemben, hogy az újonnan munkához jutók többsége színes bőrű – írja a The Washington Post.

A lap tanulmányozta a munkaügyi minisztérium adatait – amelyek 1970 óta rögzítik a munkavállalók hovatartozását is –, és ezek nyomán állapította meg, hogy “történelmi áttörés” tapasztalható a munkaerőpiacon. Először fordul elő ugyanis, hogy a 25 és 54 év közötti, újonnan állásba kerültek többsége a társadalom afroamerikai, spanyol ajkú vagy más kisebbségéhez tartozik, és figyelemre méltó arányban megnövekedett az először munkához jutó kisebbségi nők aránya is.

A tendencia – a lap munkatársainak elemzése szerint – túlnyomórészt éppen a kisebbségi nőknek köszönhető, akik közül még azok is álláshoz jutnak, akik korábban nem is gondoltak munkavállalásra.

2015-ben kezdődött meg az amerikai munkaerőpiac összetételének átalakulása is, hiszen a bébiboom idején született fehérek egész nemzedékei vonultak nyugdíjba. Ma 5,2 millióval többen dolgoznak az Egyesült Államokban, mint 2016 végén, és közülük az először munkát vállaló kisebbségiek száma 4,5 millió – idézte a munkaügyi minisztérium adatait a The Washington Post. Ennek magyarázata a gazdasági szakemberek szerint a gazdaság jelentős bővülése, amely bővítette a munkaerőpiaci lehetőségeket is.

“Rendkívül megnőtt a munkavállalók száma az alacsony jövedelmű és alacsonyan képzett amerikaiak körében” – nyilatkozta a lapnak Marianne Wanamaker, aki Donald Trump gazdasági tanácsadó bizottságának tagja volt. A szakember hozzáfűzte: de éppen ez a munkavállalói csoport a legsérülékenyebb egy esetleges gazdasági lassulás miatti elbocsátások esetén.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.