Hirdetés
Hirdetés

Az újonnan munkához jutók többsége színes bőrű Amerikában

Az újonnan munkához jutók többsége színes bőrű Amerikában Külföld

Először fordul elő az amerikai történelemben, hogy az újonnan munkához jutók többsége színes bőrű – írja a The Washington Post.

A lap tanulmányozta a munkaügyi minisztérium adatait – amelyek 1970 óta rögzítik a munkavállalók hovatartozását is –, és ezek nyomán állapította meg, hogy “történelmi áttörés” tapasztalható a munkaerőpiacon. Először fordul elő ugyanis, hogy a 25 és 54 év közötti, újonnan állásba kerültek többsége a társadalom afroamerikai, spanyol ajkú vagy más kisebbségéhez tartozik, és figyelemre méltó arányban megnövekedett az először munkához jutó kisebbségi nők aránya is.

A tendencia – a lap munkatársainak elemzése szerint – túlnyomórészt éppen a kisebbségi nőknek köszönhető, akik közül még azok is álláshoz jutnak, akik korábban nem is gondoltak munkavállalásra.

2015-ben kezdődött meg az amerikai munkaerőpiac összetételének átalakulása is, hiszen a bébiboom idején született fehérek egész nemzedékei vonultak nyugdíjba. Ma 5,2 millióval többen dolgoznak az Egyesült Államokban, mint 2016 végén, és közülük az először munkát vállaló kisebbségiek száma 4,5 millió – idézte a munkaügyi minisztérium adatait a The Washington Post. Ennek magyarázata a gazdasági szakemberek szerint a gazdaság jelentős bővülése, amely bővítette a munkaerőpiaci lehetőségeket is.

“Rendkívül megnőtt a munkavállalók száma az alacsony jövedelmű és alacsonyan képzett amerikaiak körében” – nyilatkozta a lapnak Marianne Wanamaker, aki Donald Trump gazdasági tanácsadó bizottságának tagja volt. A szakember hozzáfűzte: de éppen ez a munkavállalói csoport a legsérülékenyebb egy esetleges gazdasági lassulás miatti elbocsátások esetén.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük