Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az EU 250 millió euró segélyt ígér Moldovának

Az EU 250 millió euró segélyt ígér Moldovának Külföld

Az Európai Unió 250 millió euróval támogatja Moldovát, hogy megbirkózhasson az energetikai válsággal – közölte csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Chișinăuban tett látogatása során.

„Európa szolidaritása Moldovával megingathatatlan” – hangsúlyozta von der Leyen az új energetikai segélycsomag bejelentésekor.

Ennek értelmében Moldova januártól 100 millió eurót kap közvetlen támogatásként és további 100 milliót hitelekben gázszükségletei kielégítésére. Az EU további 50 millió euró segítséget nyújt a moldovai költségvetés támogatására.

Maia Sandu Nyugat-barát moldovai elnök már korábban is arra hívta fel a figyelmet, a 2,6 millió lakosú Moldova drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen. „Ez az utóbbi három évtized legsúlyosabb válsága” – hangoztatta Sandu elítélve, hogy Oroszország szerinte demokrácia ellen irányuló fegyverként használja energiaforrásait.

Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól. A Gazprom orosz gázipari óriás a chișinăui vezetés szerint felével csökkenti szállításait novemberben. Az áram mintegy 30 százalékát Moldova Ukrajnából szerzi be, az ukrán áramtermelésre mért orosz csapások nyomán azonban a kijevi vezetés az áramexport leállítására kényszerült.

Von der Leyen egyben üdvözölte Moldova uniós tagjelölti státuszát. Hozzátette: tavaly az EU 840 millió euró támogatással, valamint hitellel segítette Moldovát.

Párizsban egyébként november 21-én fognak adománykonferenciát tartani a kelet-európai ország megsegítésére. Natalia Gavrilița kormányfő csütörtökön arról beszélt, hogy hazájának az idei évben kapott segítségen felül további 450 millió euróra lenne szüksége európai partnereitől az energiaválság kezelésére. „Legrosszabb esetben a teljes leállás fenyeget” – tette hozzá Gavrilița, akit a Politico idézett. Két korábbi adománygyűjtés egyenként mintegy 600 millió eurót hozott Moldova számlájára.

Az EP jóváhagyta a közúti áruszállítást segítő uniós megállapodásokat Ukrajnával és Moldovával

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki plenáris ülésén jóváhagyta az EU és Ukrajna illetve Moldova közötti közúti áruszállítás megkönnyítését célzó uniós megállapodásokat.

A megállapodások felváltják a tagállamokkal jelenleg érvényben lévő kétoldalú egyezményeket, és a hivatalos engedélyezési folyamat felfüggesztésével megkönnyítik az ukrán, moldáv és uniós szállítóknak, hogy egymás területei között és azokon keresztül fuvarozzanak.

Az EP sajtóközleménye szerint, a két megállapodás része az Oroszország indokolatlan ukrajnai agressziójára adandó uniós válasznak. A háború komoly nehézségeket okoz az ukrán és moldáv fuvarozási ágazatban, az ukrán légteret lezárták a civil utasforgalom elől, a tengeri export pedig súlyosan korlátozott. Ukrajnának alternatív útvonalakat kell találnia gabonája, üzemanyaga, élelmiszerei és egyéb árucikkei kiviteléhez. Moldova hasonló gondokkal küzd, alternatív tranzit-útvonalakat keres az EU-n keresztül, és segítségre van szüksége az ukrán árucikkek továbbszállításához – olvasható a törvényhozó testület sajtóközleményében.

Az EU-Ukrajna megállapodás emellett azt is megengedi, hogy az ukrán fuvarozók az EU területén használják az ukrán jogosítványukat és a képesítéseiket igazoló dokumentumokat, azaz nem lesz szükségük nemzetközi jogosítványra.

forrás: MTI

fotó: Maia Sandu/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások