Felhívás!

Az eddigi legkeményebb korlátozások lépnek életbe Magyarországon

Az eddigi legkeményebb korlátozások lépnek életbe Magyarországon Külföld

Orbán Viktor miniszterelnök reggel részt vett az operatív törzs napi tájékoztatóján, amelyen fontos kérdésekről döntöttek. Az ülés után a döntésekről a miniszterelnök közösségi oldalán tájékoztatott.

  • A kijárási tilalom kedd éjféltől már este 8 óra és reggel 5 óra között érvényes.
  • Bezárnak az éttermek, konditermek, sportlétesítmények, és korlátozódik a kisipari szolgáltatások nyitvatartása.
  • Zárt kapuk mögött rendezik a sportmérkőzéseket, így a labdarúgó-válogatott Eb-selejtezőjét is.
  • A középiskolában nyolcadik osztály felett digitális oktatás lép életbe.
  • Hetente célzottan tesztelik a kórházi, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat.

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren Európában 8 millióan betegedtek meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Kiemelte, a kórházakat felkészítették és minden egészségügyi eszköz rendelkezésre áll (ágy, lélegeztetőgép, maszk), azonban az egészségügyi dolgozók száma véges. Ráadásul vakcina megkerekléséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosok és az ápolók nem tudnak megbírózni a arájuk nehezedő teherrel. Ezért kell csökkenteni a megbetegedések számát. Azonban a  maszkviselés már nem elegendő, ezért újabb szigorításokat kell bevezetni – mondta.

Az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást. Ha megszavazzák a rendkívüli jogrendet, akkor kedd éjféltől újabb intézkedéseket vezetnek be.

Este nyolc óra és hajnal öt óra között kijárási tilalom lesz. Nyolc óráig mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából való hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatások este 19 órakor bezárnak. A szállodák csak üzleti célból utazó vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Általános rendezvénytilalom lép érvénybe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi, illetve polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek – tehát a tanuk, a szülők és a testvérek – vehetnek részt.

A temetéseken is legfeljebb ötven fő vehet részt.

A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy a sportmérkőzéseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet megtartani, ami így azt jelenti, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Izland elleni sorsdöntő Eb-selejtezőjén sem buzdíthatják a csapatot személyesen a hazai szurkolók.

Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

A középiskolában nyolcadik osztály felett digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 éven aluliak számára nyitva maradnak.

A kórházi és iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell. A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november nyolcadikáig történt foglalásokat az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és a munkavállalók megkapják a fizetésüket – emelte ki Orbán Viktor.

A felsorolt korlátozásokat egyelőre 30 napra vezetik be, de szükség esetén meghosszíthatják.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások