Felhívás!

Amerikai elnökválasztás: Biden bizakodó, de még nem hirdeti magát győztesnek

Amerikai elnökválasztás: Biden bizakodó, de még nem hirdeti magát győztesnek Külföld

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje abbéli meggyőződésének adott hangot helyi idő szerint szerda délután, hogy meg fogja nyerni az elnökválasztást.

„Egyértelmű, hogy elég államot megnyerünk ahhoz, hogy meglegyen az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat” – emelte ki Biden, de hozzátette, hogy Donald Trump korábbi kijelentésével ellentétben ő nem nyilvánítja még győztesnek magát.

„Úgy gondoljuk, hogy mi leszünk a nyertesek, amikor véget ér a szavazatszámlálás” – fogalmazott.

Emellett ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén megpróbálja egyesíteni a nemzetet, ugyanis szerinte fontos lenne véget vetni annak, hogy a politikai ellenfeleket „ellenségként”  kezelik.

Ezzel egy időben a CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy a demokrata párti jelölt nyert a kulcsfontosságú ingaállamnak számító Michiganben is.

Donald Trump eközben a Twitteren győzelmet hirdetett Pennsylvaniában, Georgiában és Észak-Karolinában. Elemzők szerint ezen államokban azonban még nem dőlt el véglegesen a verseny. A bejegyzést a mikroblog-szolgáltató ezért meg is jelölte, és csak a figyelmeztetés kötelező elolvasása után tette elérhetővé.

A CNN legfrissebb összesítése szerint Biden 253, míg Trump 213 elektori szavazatot tudhat magáénak eddig biztosan. A választási győzelemhez 270-re van szükség.

Több városban tüntettek Donald Trump hívei és bírálói is

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök hívei és bírálói is szerda este.

Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki.

Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak.

Az oregoni Portland városában azonban elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát. Portlandben nem csak a választások miatt elégedetlenkedők vonultak utcára, hanem a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetők is.

Donald Trump elnök kampánytörzse és a republikánusok közben egyszerre négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában. Wisconsinban és Michiganben – ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt már győzött – a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.