Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alacsony az influenza ellen beoltott idősek aránya Romániában

Alacsony az influenza ellen beoltott idősek aránya Romániában Külföld

Az Európai Unió (EU) államai közül Lettországban, Észtországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Litvániában és Romániában volt a legalacsonyabb 2018-ban a 65 évesnél idősebbek körében az influenza ellen beoltottak aránya, míg az uniós átlag 41% – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által kedden közzétett adatsorból.

Hirdetés
Hirdetés

2018-ban jelentős különbségek voltak a beoltottság arányát illetően a 23 uniós országban, amelyek adatokat szolgáltattak: Írországban például tíz 65 éves, vagy annál idősebb személyből majdnem hét be volt oltva influenza ellen (69%), Hollandiában ez az arány 63%-os, Portugáliában 61%-os, Belgiumban 59%-os volt.

Az ellenkező póluson Lettország (7,7%), Észtország (10,2%), Szlovákia (12,5%), Szlovénia (12,9%), Litvánia (14,8%) és Románia (20,8%) állt 2018-ban.

Az influenza súlyos lefolyású lehet az idős személyek, vagy krónikus betegek esetében, az oltás pedig az egyik leghatékonyabb módszer a megfertőződés ellen, így az EU országai különböző politikákat alkalmaznak, hogy a lakosság számára hozzáférhetőbbé tegyék az oltásokat.

A becslések szerint az influenza ellen beoltott idős személyek aránya csökkent az utóbbi időben Uniós szinten: míg 2011-ben ez az arány 50%-os volt, addig 2018-ban már csak 41%-os.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük