Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A valóság a „katasztrófális európai áramszünetről”

A valóság a „katasztrófális európai áramszünetről” Külföld

Egy esetleges, Európa-szerte bekövetkező áramszünet forgatókönyve keltett hisztériát a napokban az interneten. Az egész azzal kezdődött, hogy az osztrák védelmi miniszter bejelentette, hogy az embereknek fel kellene készülniük a rendkívüli helyzetekre. A tárcavezető még egy útmutatót is kiadott. Ennek ellenére, az európai energiarendszer felépítése miatt valószínűtlen egy ilyen helyzet kialakulása – írja a Digi24.ro.

Hirdetés
Hirdetés

Az osztrák védelmi minisztérium honlapja az egyetlen az országban, amely az esetleges áramszünetről beszél. Az európai villamosenergia-rendszer azonban több ezer, az uniós országokat összekötő vezetékből áll, ami lehetetlenné teszi az általános áramkimaradást.

A pánikot részben az Európában jelenleg tapasztalható energiaválság okozta. De még ha az Ukrajnán keresztül történő gázszállítások le is állnának, ami nem valószínű, a kontinens akkor is kapna földgázt az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül.

Nagyobb áramkimaradásra csak rendkívüli körülmények esetén kerülhetne sor, mint például az idei nyári áradások Nyugat-Európában. Akkor több németországi város maradt áram nélkül, mert elöntötte őket a víz.

A másik forgatókönyv, amellyel a bécsi hatóságok számolnak, egy nagyszabású hackertámadás az energiarendszer ellen. Azonban ez sem valószínű, mivel létezik egy európai rendszer a kibertér védelmére.

Ennek ellenére az osztrák védelmi miniszter kiadott egy útmutatót rendkívüli helyzetek esetére, amely szerint minden ausztriai állampolgár otthonában kellene legyen egy minimális „túlélőcsomag”, amely zseblámpát, konzerveket, gyufát és hasonló tárgyakat tartalmaz.

Fontos kiemelni, hogy az osztrák hatóságok szerint az említett forgatókönyv csak egy rendkívüli természeti katasztrófa, vagy egy újabb járvány esetén lenne lehetséges, ami nagyon ritkán történik meg. Nem valószínű, hogy a világban rövid időn belül egy újabb olyan mértékű katasztrófa történne, amely nyomás alá helyezné a nagyon jól integrált európai energetikai hálózatot.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások