Felhívás!

A női jogokat ünnepli a Dior legújabb kollekciója

A női jogokat ünnepli a Dior legújabb kollekciója Külföld

A hetvenes évek lázadó női ikonjait ünnepelte a Dior bemutatója a párizsi divathéten egy nappal azután, hogy a mozigyáros mogul, Harvey Weinsteint bűnösnek mondta ki egy amerikai bíróság szexuális erőszak vádjában.

A divatház művészeti igazgatóját, Maria Grazia Chiurit tinikorában írt naplójának részletei, és az akkor készült fotók inspirálták a legújabb, őszi-téli kollekció megálmodásakor.

Maria Grazia Chiuri az első nő a legendás francia divatház élén. Amióta 2016-ban átvette a cég művészeti irányítását, kreációi sokkal jobban egy szofisztikált, értékvezérelt, vizuális stílusra helyezik a hangsúlyt.

Divatbemutatóin gyakoriak a leírt, félreérthetetlen nőjogi kinyilatkoztatások. Modelljei gyakran olyan neon-feliratok közt vonulnak a kifutón, mint például “beleegyezés”, a nők szerelme olyan munka, amelyért nem jár pénz”, “ha a nők sztrájkolnának, megállna a világ”, illetve “a patriarchátus egyenlő a széndioxiddal”.

Andie MacDowell színésznő szerint rendkívül fontos időszak ez a mostani, mert az emberek végre kiállnak a nőkért. “A férfiak kezdik felismerni, hogy a nők nem hajlandók többé az elnyomotti szerepkörbe visszaszorulni. Ez az egész egy csodálatos mozgalom, és mi most valóban megszerezhetjük az egyenlőséget, amire vágytunk” – hangsúlyozta.

Sigourney Weaver színésznő pedig a következőket mondta: “Rendkívül megindító volt ez az egész show, különösen annak fényében, ami az elmúlt időszakban történt. A nők végre készek arra, hogy lépjenek” – mondta.

(euronews/kultúra)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.