Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A magyarországi románok szerint Románia schengeni csatlakozása serkentené a román-magyar kapcsolatokat

A magyarországi románok szerint Románia schengeni csatlakozása serkentené a román-magyar kapcsolatokat Külföld

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (ATRU) szerint Románia schengeni csatlakozása serkentené a románok és magyarok közötti kapcsolatokat. A szervezet emlékeztet, hogy Románia tíz éve vár erre, noha már régóta teljesítette a csatlakozási feltételeket.

Gheorghe Cozma, az ATRU elnöke hétfőn kifejtette az Agerpres hírügynökségnek, hogy Románia felvétele a belső határellenőrzéstől mentes övezetbe több ezer Magyarországon élő román számára könnyítené meg a napi ingázást, akik Romániában dolgoznak vagy itt járnak iskolába.

Cozma felidézte, hogy több mint tíz éve késik Románia felvétele a szabad mozgást biztosító schengeni térséghez, amely „az Európai Unió egyik legkézzelfoghatóbb vívmánya”.

„Romániának és Magyarországnak stratégiai partnerekként, szomszédokként, EU- és NATO-tagokként közös érdekei vannak. Emiatt, de más okok miatt is, a határ két oldalán élő emberek jó kapcsolatot ápolnak egymással. Szoros kölcsönös függőség van a két ország között” – magyarázta a szervezet elnöke.

Emlékeztetett, hogy Románia a negyedik legnagyobb exportpiacot jelenti Magyarország számára, és a magyar tőke hatodik legfontosabb célországa. Romániában több mint 12 ezer magyar cég, Magyarországon pedig több mint 6000 román-magyar vegyesvállalat működik. „A mindennapi élet szempontjából az együttműködés minden eddiginél magasabb szintet ért el, és ez fokozható lenne Románia schengeni csatlakozásával, mert növelné a mobilitást” – vélekedett az ATRU vezetője.

Arról is beszámolt, hogy a román utazók által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma 60 százalékkal nőtt; ugyanakkor sok határmentén élő román állampolgár átköltözött Magyarországra, és onnan jár naponta Romániába dolgozni.

„A csatlakozás megkönnyítené a napi ingázást, mert nem kellene többé határellenőrzésre várakozniuk” – tette hozzá Gheorghe Cozma.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának nyilvántartása szerint körülbelül 36.000 román él Magyarországon. A románok zöme a román-magyar határ közelében él; Gyula román lakossága például mintegy ötezer főre tehető.

forrás: MTI

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük