Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A külügyminisztérium arra kéri a román állampolgárokat, hogy sürgősen hagyják el Oroszországot

A külügyminisztérium arra kéri a román állampolgárokat, hogy sürgősen hagyják el Oroszországot Külföld

A külügyminisztérium nyomatékosan kéri a román állampolgárokat, hogy ne utazzanak Oroszországba, csak ha feltétlenül szükséges, az Orosz Föderáció területén tartózkodó román állampolgároknak pedig azt ajánlja, hogy mielőbb hagyják el az országot a még közlekedő kereskedelmi repülőjáratokkal.

Hirdetés
Hirdetés

Hétfői közleményében a külügyi tárca emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna elleni orosz katonai támadás miatt Románia február 26-án lezárta légterét az orosz légitársaságok előtt, és utóbb a többi EU-tagállam is hasonlóan járt el. Az európai légitársaságok így felfüggesztették Oroszországba tartó vagy az orosz légtéren áthaladó járataikat. Ilyen körülmények között, és annak figyelembevételével, hogy a térség biztonsági helyzete „rendkívül feszült és előreláthatatlan”, a román hatóságok az Orosz Föderáció elhagyását javasolják a román állampolgároknak a még közlekedő kereskedelmi járatokkal.

Oroszországból jelenleg Isztambul vagy Dubaj érintésével lehet hazarepülni. Szárazföldön az Észtországon keresztül vezető útvonalakon lehet hazajutni – tájékoztatott a külügyminisztérium.

Az Oroszországban tartózkodó román állampolgárokat nyomatékosan kérik, hogy regisztráljanak a www.econsulat.ro platformon, itt: https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza

A román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek a moszkvai román nagykövetségen a következő telefonszámokon: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, Románia szentpétervári főkonzulátusán: +7812 3126141 és Románia rosztovi főkonzulátusán: +7 (863) 283 10 15.

A vészhelyzetben lévő román állampolgárok a moszkvai román diplomáciai képviselet segélyhívó telefonszámát is használhatják: +7 916 017 9882, valamint a szentpétervári konzuli hivatal segélyhívó telefonszámát +7 965 777 43 38 és a rosztovit: +7 909 437 72 22.

A külügyminisztérium ugyanakkor a http://moscova.mae.ro, http://sanktpetersburg.mae.ro, http://rostov.mae.ro, www.mae.ro webes felületek tanulmányozását javasolja az érintett román állampolgároknak. A www.mae.ro/app_cs alkalmazáson a biztonságos utazásról lehet hasznos információkat szerezni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük