Felhívás!

A hongkongi rendőrség kijárási tilalmat szorgalmaz

A hongkongi rendőrség kijárási tilalmat szorgalmaz Külföld

Kijárási tilalom bevezetését sürgette a hongkongi rendőrség, miután csütörtökre virradóra újabb összecsapások voltak a hatóság és a tüntetők között.

A rendőrségi közlemény szerint az elmúlt napok demonstrációinak erőszakos cselekményei miatt kellene a város vezetésének kijárási tilalmat bevezetnie.

Ugyancsak csütörtökön bejelentették, hogy vádat emelnek az ellen a 18 éves diák ellen, akit a héten lőttek meg egy kormányellenes tüntetésen. Tony Tsang ellen a vád hivatalos személy elleni erőszak. A fiatalembert, aki a keddi tüntetésen egy vascsővel támadt a rendőrökre, jelenleg kórházban ápolják, állapota stabil.

A rendőrség szerint a fegyverhasználat teljesen jogszerű volt. “A rendőrtiszt úgy érezte, hogy az ő és társainak élete veszélyben van”- indokolta Tang Ping-kung rendőrfőnök-helyettes a célzott lövés leadását, arra hivatkozva, hogy a rendőrnek “nagyon korlátozottak” voltak a lehetőségei, figyelmeztető lövés leadására sem elég helye, sem ideje nem volt. Ezért vizsgálat sem indul a rendőr ellen.

Kedden, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján több helyszínen csaptak össze a hongkongi tüntetők és a rohamrendőrök. Az évfordulón több ezren vonultak az utcákra Hongkongban, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy “adja vissza a hatalmat a népnek”.

A városban hónapok óta tüntetnek az erősödő kínai befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.