Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3000 fölé emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon; a védekezés új szakasza kezdődik

3000 fölé emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon; a védekezés új szakasza kezdődik Külföld

Meghalt 11 idős beteg, és 37-tel, 3035-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu hétfő reggel.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: hétfőtől részletesebb adatokat közölnek a honlapon: külön is feltüntetik az aktív fertőzöttek számát, ez azokat jelenti, akik még koronavírussal fertőzöttek és még nem gyógyultak ki abból, kórházban vagy otthonukban vannak.

Emellett az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak statisztikájánál külön bontva láthatóak Budapest és Pest megye, illetve a vidék adatai.

A legfrissebb adatokról azt írták, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 351-re emelkedett. 630-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei – tették hozzá.

Jelenleg 1027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat.

Az oldal adatai szerint jelenleg 10 459-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 83 958.

Kiemelték: hétfőtől megkezdődik a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljék a járvány „berobbanását”.

Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont hétfőtől új szabályok lépnek életbe. Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása, például az 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön.

Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák.

 Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1484 ember) és Pest megyében (401) van a legtöbb fertőzött.

Ezt követi Fejér megye (304), Zala megye (139), Komárom-Esztergom megye (137), és Csongrád megye (101).

Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

A védekezés új szakasza kezdődik

Mától vidéken szigorú menetrend szerint megkezdik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítését, Budapesten és Pest megyében a fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt még érvényben maradnak a korlátozások.

A Magyar Közlönyben megjelent intézkedések szerint Pest megye és a főváros kivételével hétfőtől megszűnik a kijárási korlátozás. A szociális érintkezést azonban a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot, kendőt, sálat viselni.     Vidéken minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják.

Kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók lesznek a közterületek és a parkok, a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket.

Tartható vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés, továbbá zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, illetve megengedett a részvétel az edzéseken is.

A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad. A közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, fokozatosan oldják fel.

A fővárosban és Pest megyében élők azonban továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően közösségi oldalán jelentette be, hogy új szakaszába lép a koronavírus elleni védekezés, a rendelkezések csütörtök éjjel jelentek meg a Magyar Közlönyben.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük