Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3000 éves és még mindig terem a világ legöregebb olajfája

3000 éves és még mindig terem a világ legöregebb olajfája Külföld

Hihetetlen, de a Kréta szigetén található olajfa gyümölcséből még mindig sajtolnak extra szűz olajat. Állítólag a világ legfinomabb olíváját termi.

Hirdetés
Hirdetés

A görögországi Kréta szigetén, Ano Vouves faluban még ma is van termés a világ legöregebb olajfáján. A famatuzsálem pontos életkorát nem lehet meghatározni, mivel belseje elkorhadt, a fagyűrűk elemzése alapján azonban legalább 2000 éves. A Krétai Egyetem tudósai szerint életkora inkább 4000 évhez közelít, a fa körül található jelek szerint is legalább 3000 éves – írja a Return to now.

Az ősi fa több, mint 12 méter magas, törzse pedig 4.5 méter átmérőjű. Törzse üreges, belül korhad, kifelé azonban mindig megújul.

A tudósok azt is feltételezik, hogy Krétán lehetett az olajbogyó-termesztés bölcsője. Mivel az olajfák folyamatosan újranövesztik törzsüket, ősidők óta a halhatatlanság szimbólumaként is tekintenek rájuk.

A világ legöregebb olajfáján még mindig terem bogyó, amelyből extra szűz olajat sajtolnak. Állítólag ízre a világ legfinomabbja, a turisták pedig kisebb vagyont is fizetnek érte.

Az olajfák szívós növények, jól bírják az aszályt és bozót tüzeket, talán ezért is maradhatott ilyen sokáig életben a térség kedvelt haszonnövénye.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük