Felhívás!

30 évig ajtótámaszként használták a vagyont érő meteoritot

30 évig ajtótámaszként használták a vagyont érő meteoritot Külföld
30 éven át ajtótámaszként használt egy 10 kilós követ egy Michigan állambeli farmer. Most kiderült, hogy a kő valójában egy 100.000 dollárt érő meteorit, a felfedezésnek pedig román vonatkozása is van.

Mona Sîrbescu 18 éve a michigani egyetemen geológia tanára, és az azóta eltelt években számos alkalommal kérték meg, hogy vizsgáljon meg különböző köveket. Az emberek abban reménykedtek, hogy talán egy űrből származó tárgyat találtak, Sîrbescu azonban mindig csak negatív válasszal tudott szolgálni.

A helyzet azonban megváltozott, amikor egy michigani férfi egy különös formájú kővel állított be hozzá, amelyről elmondta, hogy már 30 éve a tulajdonában van. Sîrbescu azonnal rájött, hogy egy különleges dologról van szó, és miután megvizsgálta a közel 10 kilós követ, megállapította, hogy egy valódi meteoritról van szó, amely 88,5%-ban vasból és 11,5%-ban nikkelből tevődik össze.

A michigani egyetem becslése szerint a kő 100.000 dollárt ér, és a hatodik legnagyobb meteorit, amelyet az állam területén találtak.

“Ez a legértékesebb minta, amelyet valaha a kezemben tartottam, mind anyagi, mind tudomány szempontból” – mondta Mona Sîrbescu.

A meteorit valamikor a 30-as években zuhant a Földre, és 1988-ban került a jelenlegi tulajdonoshoz, miután megvásárolt egy farmot az állam területén. Amikor körbejárta az ingatlant meglátta a követ, amely egy ajtót támasztott ki, és megkérdezte a tulajdonost, hogy mi az. A farmer elmondta, hogy egy meteorit, és a telekhez tartozik, tehát az övé lehet.

Az új tulajdonos pár évig a farmon élt, majd elköltözött és magával vitte a titokzatos kődarabot. Az elmúlt harminc évben ajtótámaszként használta, az idén azonban, más “meteorit-felfedezők” sikerén felbuzdulva, úgy döntött, hogy utána jár mennyit is érhet a sajátja.

Most az Edmore névre keresztelt meteorit új otthonra vár. “Ilyen esetekben a meteoritot vagy egy múzeumnak, vagy egy gyűjtőnek szokták eladni, profit reményében” – mondta Sîrbescu.
 
Egy Maine állambeli múzeum már érdeklődik is a meteorit megvásárlásáért, hogy kiállíthassa azt. A tulajdonos beleegyezett, hogy az eladási ár 10%-át a vizsgálatot elvégző egyetemnek ajánlja.

Mona Sîrbescu a Bukaresti Egyetem Geológia karán végzett 1989-ben.

(Digi24/CNN)

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.