Hirdetés
Hirdetés

20 halott, félszáz sebesült a krími iskolai lövöldözésben

20 halott, félszáz sebesült a krími iskolai lövöldözésben Külföld

Terrortámadásból közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberöléssé minősítette át a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán elkövetett robbantásos és lőfegyveres támadást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte, hogy a támadó, Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója 19 embert – 14 diákot és öt felnőttet – agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben.

Az áldozatok közül hatan kiskorúak voltak. A hozzátartozók csütörtök reggelre valamennyi halottat azonosítottak. Mindannyian lőtt sebekbe haltak bele. A sebesültek száma 54, a legsúlyosabbakért mentőrepülőket küldött a Krímbe az orosz védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A több mint félszáz sebesült közül tízet intenzív osztályon ápolnak. Őket Moszkvába szállítják át további ellátásra.

A Rosszija 24 hírtelevízió értesülése szerint Roszljakov egy hónappal a támadás előtt szerzett be egy karabélyt a hozzávaló 150 tölténnyel együtt. A lőfegyverhez – egy Bekasz típusú, csőtáras vadászpuskához törvényesen jutott hozzá. Az iskolába ezzel a csőtáras puskával a kezében érkezett. Szergej Akszjonov, a Krím Köztársaság vezetője közölte, hogy az elkövető egyedül követte el tettét – ebben a kérdésben egyébként még nem zárult le a nyomozás -, és a jelek szerint nem tartozott semmilyen vallási szektához.    

Roszljakovot, aki elvált szülők gyermeke volt, az iskolában hallgatag diákként ismerték, s bár nem mutatott fel kiváló tanulmányi eredményt, jó véleménnyel voltak róla. A Kommerszant úgy tudja, hogy volt már dolga a rendőrséggel egy olyan esetben, amikor a barátaival alkoholt fogyasztott. 

Eleinte robbanásról volt szó

Korábban az SZK mellett több más szakhatóság is pokolgép felrobbantásáról számolt be. Hivatalos közlés szerint Roszljakov előbb működésbe léptette a nála lévő, fémdarabokkal megtöltött, házi készítésű bombát, majd tüzet nyitott iskolatársaira és a tanárokra. A RIA Novosztyi hírügynökség az este azt közölte, hogy az iskolában egy második robbanószerkezetet is találtak, amelyet hatástalanítottak.

Sajtójelentések szerint Roszljakov anyja, aki ápolónő, részt vett a sérültek mentésében, és nem tudta, hogy a fia az elkövető.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban bejelentette, hogy a hatóságok vizsgálják a kercsi támadás indítékait. Az Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

Személyes indítéka lehetett az elkövetőnek

Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ámokfutásnak a nyomozás nem végleges verziója szerint személyes indítéka lehetett, a diák konfliktusban állhatott tanáraival. Az informátor szerint Roszljakov egy lövészklub tagja volt, és érdeklődött a fegyverek iránt, vallási szektához, szélsőséges csoporthoz nem tartozott. A Kommerszant című lap értesülése szerint viszont továbbra is vizsgálják, hogy nem állt-e kapcsolatban ukrán szélsőségesekkel.

A tetthelyen 10 csomag lőszert, 10 házi készítésű gyújtószerkezetet és Molotov-koktélokat találtak.

A nap folyamán több orosz hírportál is megosztotta a KerchNET videóját, amelyben Olga Grebennyikova, a tanintézmény igazgatója arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak. “Ez terrorcselekmény volt a javából, olyan, mint amilyen Beszlanban volt” – mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva. Az akkori támadásban több mint háromszázan vesztették életüket.

Az igazgatónő a támadás idején nem tartózkodott a tanintézményben, a történtekről a kollégáitól értesült.

Angol nyelvű híroldalán, szemtanúkra hivatkozva a külföldre sugárzó RT állami televízió is arról számolt be, hogy kötött maszkot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a diákokra.

Az iskolák vagy más, sokak által látogatott intézmények ellen elkövetett fegyveres támadások tapasztalatai azt mutatják, hogy az egymásnak gyakran ellentmondó szemtanúi vallomások olykor akkor is több elkövetőről szólnak, ha a támadó egyedül követte el tettét.

Buszokkal is szállították a sérülteket

A kiürített tanintézményt tűzszerészek kutatták át. A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudták mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is igénybe kellett venni.

A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz, páncélozott harcjárművekkel felszerelt katonát is kivezényeltek.

Kercsben fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyebek között megerősítették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd védelmét. A városba orvosok és pszichológusok érkeztek Rosztov-na-Donuból és oda utazott Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter is.

Háromnapos gyászt rendeltek el

A történtek miatt a Krímben hámnapos gyászt rendeltek el, és csütörtöktől minden iskola és óvoda mellé fegyveres őrt állítanak, Több orosz városban szerda este gyászliturgiát tartottak, a moszkvai Kreml falainál elterülő Sándor-kertben pedig sokan virágot helyeztek el a második világháborúban hős városi címet kiérdemlő Kercs emlékművénél.

A félszigetet Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, de azt a lépését az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége nem ismerte el.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük