Felhívás!

10 éve nem irtottak ki ennyi erdőt az Amazonas-medencében

10 éve nem irtottak ki ennyi erdőt az Amazonas-medencében Külföld

Mintegy 7900 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki az Amazonas esőerdőben egy év alatt – írja a BBC a brazil környezetvédelmi miniszter beszámolója alapján.

Edson Duarte azt mondta, az illegális fakivágás a hibás a szomorú adat miatt, ami egyébként 10 éves negatív rekordot jelent egy éves időtávon (2017. augusztus és 2018. augusztus között tűnt el a közel 8 ezer négyzetkilométernyi fa).

Az erdőirtások legnagyobb része Mato Grosso és Pará államokban történt, a növekedés az előző évhez képest 13 százalékos. Mato Grosso az ország legfontosabb mezőgazdasági termőterülete, épp ezért irtják folyamatosan az erdőket. 

Az idei rossz eredmény hosszabb időtávon nézve már kevésbé fest elkeserítő képet, 2004 óta összesen 72 százalékkal esett vissza deforesztáció mértéke Brazíliában. Az Amazonas-medence esőerdejét a Föld tüdejének is szokás hívni, mert hatalmas kiterjedése miatt az egész Föld klímájára hatással vannak az ottani változások. 

Az idén megválasztott új brazil elnök, Jair Bolsonaro amellett, hogy szélsőjobboldali, várakozások szerint az esőerdő sorsára is negatív hatást gyakorolhat: a kampányában azt ígérte, csökkenteni fogja az illegális fakivágás büntethetőségét, és gyengíteni akarja a környezetvédelmi hatóság szerepét.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások