Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vannak vidékek Kárpát-medencei versmondó verseny és versfilm pályázat

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége „Vannak vidékek” Kárpát-medencei versmondó versenyt és versfilmpályázatot hirdet. Mindkét versenyre a Kárpát-medencei magyar ajkú középiskolás diákok jelentkezhetnek a felhívásban megadott szempontrendszer szerint. Jelentkezni online módon az RMPSZ honlapján 2020. március 16-ig lehet.

Hirdetés
Hirdetés

„Vannak vidékek” Kárpát-medencei versfilmpályázat

FELHÍVÁS

A „Vannak vidékek” Kárpát-medencei versmondó versenyhez kapcsolódva a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége pályázatot hirdet, amelynek keretében középiskolás diákok versfilmeket küldhetnek be, határon túli magyar költők verseihez és a „Vannak vidékek” mottóhoz kapcsolódóan.

A pályázat benyújtható egyénileg vagy csoportosan is.

A versfilm formájára vonatkozóan nincs megkötés sem a képi világot, sem a zenei és más audioeszközöket tekintve. Alkalmazható élőszereplős, animációs vagy montázstechnika, illetve ezek ötvözete. Lehet mondani a vers sorait (részleteit), vagy használhatóak feliratként, valamint pusztán képsorokkal is kifejezhető a vers tartalma, hangulata, üzenete. A látványelemekben szintén sokszínű technika alkalmazható: videofelvételek, kézzel és számítógéppel rajzolt figurák, báb- vagy gyurmaalakok, tárgyak és fotókivágások stb.

A filmkészítés folyamata:

 • Terjedelem max. 3 perc;
 • A látványelemek megtervezése, készítése, gyűjtése (saját digitális vagy szkennelt fotók, internetről jogtisztán letöltött, vagy az alkotó által rajzolt művek, videofelvételek stb.);
 • A látványelemek megszerkesztése (tagolás, ok-okozati, időbeli, térbeli összefüggések, kreativitás, lényegre fókuszálás);
 • A szöveg felmondása hangrögzítő eszközre (opcionális);
 • Megfelelő zenei aláfestés kiválasztása (opcionális);
 • A források feltüntetése a film végén;
 • Az elkészült alkotás megosztása.

 A versfilmeket háromtagú szakmai zsűri értékeli.

Az értékelés szempontjai:

 • képalkotás, képminőség (operatőri munka)
 • ötletesség, kreativitás
 • a vizualitás és a tartalom összhangja (érthetőség, koherencia)
 • hangalkotás, hangminőség (aláfestő zene tartalomhoz való illeszkedése)
 • források, hivatkozások, jogtisztaság

Beküldési határidő: 2020. március 16. az alábbi linken: https://forms.gle/vim7tPpiGjtqT8CP8

A díjak átadására 2020. április 4-én, Szovátán a „Vannak vidékek” Kárpát-medencei versmondó verseny keretében kerül sor.

 

„Vannak vidékek” Kárpát-medencei versmondó verseny

FELHÍVÁS

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Magyar költészet napjához kapcsolódva, a 2020 a nemzeti összetartozás éve jegyében Kárpát-medencei versmondó versenyt szervez középiskolás diákok számára. A verseny célja felfedeztetni és megismertetni a Kárpát-medence 100 éve széttagolt magyar nyelvű költészetét.

Erdélyből és a Kárpát-medence többi külhoni magyar régiójából várunk verskedvelő diákokat, akik Kányádi Sándor: Vannak vidékek című ciklusának egyik választott versével, illetve egy másik szabadon választott határon túli magyar (1920 után a mai Magyarország határain kívül élő) költő versével jelentkezhetnek a megmérettetésre.

A verseny kétfordulós, és két kategóriában (9-10., illetve 11-12. osztály) zajlik. A versmondást háromtagú szakmai zsűri értékeli.

A verseny időpontja 2020. április 4., helyszíne a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központ.

A bejelentkezők számának függvényében az országos döntőt megelőzően regionális fordulót szervezünk.

Jelentkezni az alábbi linken lehet március 16-ig: https://forms.gle/GjZhKorhoyzMQeuq8

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások