Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Új transznacionális egyetem jön létre

Az Európai Bizottság kiválasztotta az EUTOPIA Európai Egyetemi Szövetséget, amelynek a BBTE is tagja, hogy új transznacionális egyetemet hozzon létre

Az EUTOPIA Európai Egyetemi Szövetség, amelynek a BBTE is tagja, az egyike annak a 20 egyetemi szövetségnek, amelyeket az Európai Bizottság 2022. július 27-én kiválasztott, hogy az elkövetkező 4 évben (+ további 2 év), mintegy 14 millió euró kezdőtőkével, együtt egy európai transznacionális metaegyetemet hozzanak létre, integrált akadémiai képzésekkel, személyzettel és egyetemi terekkel. A 20 győztes egyetemi szövetség közül 16, így az EUTOPIA is, európai szinten a leginkább előrehaladott szakaszban működnek egy metaegyetem létrehozásához, 4 szövetség pedig új, induló stádiumban.

Az EUTOPIA tagjai: a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a belgiumi Vrije Brussel, a franciaországi CY Cergy Paris, a svéd göteborgi, a szlovén ljubljanai, a spanyolországi Pompeu Fabra, a nagy-britanniai Warwick, a portugál Nova Lisabona, a velencei Ca’ Foscari, illetve a drezdai Műszaki Egyetem, s a szövetség törekvésében partnereire is számíthat (GUILD, Euronews), valamint olyan globális partnerekre, amelyek a maguk rendjén szintén profitálnak az EUTOPIA európai vezető szerepéből (afrikai, ázsiai, ausztráliai intézetek).

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Románia legrégebbi, 441 éves (1581-ben megkezdett) akadémiai hagyományával rendelkező egyeteme, az ország legnagyobb akadémiai közössége (mintegy 55.000 személy, 15 helyszín 11 megyében), alapítása óta vezető egyetemeinek páholyába tartozik, hét éve az első helyén állt az országos Egyetemi Metarangsorban, amely a jelentős nemzetközi egyetemi rangsorok eredményeit összesíti.

Emellett a BBTE évek óta országszinten a legelőkelőbb helyezéseket elfoglaló egyetemek között szerepel a globális és szakterületekre bontott nemzetközi rangsorokban, a világ vezető egyetemeinek első 5%-ában.

(BBTE-közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.