Felhívás!

Segélykérés a kommandói tűzvész károsultjainak megsegítésére

Az 1016 méter magasan fekvő Kommandó községet  január 23-án lesújtó esemény rázta meg. A település polgármestereként szeretném megosztani a szörnyű csapás részleteit, és tisztelettel támogató segítségüket kérem bajba jutott falustársaim megsegítéséhez.

Kommandó egy fiatal, 1889-ben alapított település, mely létrejöttét egy pesti üzletember, Horn Dávid vállalkozásának köszönheti. Előbb megalapította az Erdélyi Erdőipari Rt-t, majd fatelepet és fűrészüzemet létesített Kommandón. A fakitermelés nagyszámú erdei munkást vonzott, akik családjaikkal együtt érkeztek, és az üzem közelében fából készült barakkszerű épületeket emeltek szálláshelyként. A település gyorsan fejlődött: iskolát, kórházat alapítottak, a falut villanyárammal látták el már abban az időben, amikor Temesváron kívül egész Erdélyben gázlámpával világítottak.

Amint a fakitermelés fénykora elmúlt, a település lakossága gyors ütemben apadni kezdett, de a múlt emlékét a fűrésztelep és a barakk típusú sorházak tovább őrizték. 1924-ben épültek, 1970-es évek környékén az épületek egy részét a feljavítás jegyében lebontották, majd ugyanabból az alapanyagból, túlnyomórészt száraz fából ismét felépítették. Az évek során ezen épületeket családok sokasága lakta és lakja. Kisebb átalakításokon kívül szerkezeti módosítások nem történtek, maradt a száraz fából készült alapszerkezet.

Vasárnap jött a rémálom, mely ezen épületekre a legfélelmetesebb fenyegetést jelenti: a tűz. Az érintett épület egy tíz lakrészes házsor közös tetőszerkezettel, száraz fából készült alapszerkezettel. Délelőtt 10 óra 39 perckor történt a tűzriasztás, és rövidesen mindenki, aki csak tehette, a helyszínre sietett segíteni a bajba jutott személyeken. A helyi önkéntes tűzoltóság és a segítőkész lakosság munkáját a környező városokból érkező tűzoltócsapatok segítették. Késő délutánig harcoltak a lángokkal, de a pusztítást nem lehetett megállítani. A tűzvész következtében a tíz lakrészből hat teljesen lakhatatlanná vált, kettőnek a tetőszerkezete semmisült meg, és másik két lakás az oltás következében teljesen beázott. Tizennyolc személy, köztük három kiskorú maradt otthon nélkül a kis hegyi faluban a januári hidegben. Az érintett személyek ideiglenesen rokonaik fedelei alá húzódtak.

Egyetlen vigaszunk, hogy személyi sérülés nem történt. Az anyagi veszteségek felmérése folyamatban van, de előzetes becslések alapján is igen jelentősek a keletkezett károk. Megindító és megható érzés tapasztalni a segítő szándékú ruha- és élelmiszer-felajánlásokat, melyek a tűzeset óta folyamatosan érkeznek az érintett családokhoz.

A legnagyobb és legnehezebb feladat viszont a lakások újjáépítése lesz. A helyi önkormányzat lehetőségeihez mérten minden támogatást megad, hogy az építkezések mielőbb elkezdődjenek, viszont az anyagi terhek oly mértékűek, melyekkel egymagunkban nem tudunk megbirkózni. Szorult helyzetünkben igyekszünk anyagi támogatást szerezni, hogy otthont teremthessünk károsult falustársainknak, akiknek semmijük nem maradt, csak a ruhájuk, amiben elmenekültek a lángok elől.

Bízunk benne, hogy az építkezési terhek vállalásában is támogatásra lelünk. Minden felajánlást hálásan köszönünk.

Kocsis Béla, Kommandó polgármestere

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.