Felhívás!

Megfeledkeztek a pénzükről!?

Megfeledkeztek a pénzükről!? Gazdaság

Romániában egyelőre kevesen élnek a lehetőséggel, vagy kevesen engedhetik meg maguknak, hogy befizessenek a választható magánnyugdíj-alapba. A nyugdíjrendszer harmadik pillérének alig több mint 550.000 befizetője van, ők a kötelező nyugdíj-hozzájáruláson felül még befizetnek egy általuk meghatározott összeget valamely magánnyugdíjpénztárba, és 60. életévük betöltése után az összegyűjtött összegből kiegészítik az állami nyugdíjukat.

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) elemzése arra a meglepő jelenségre mutatott rá, hogy az önkéntes magánnyugdíj-alapba befizetők 65 százaléka megfeledkezett az összegyűjtött pénzéről! Birtalan József, a felügyelet igazgatótanácsának tagja elmondta: törvénymódosításra készül a testület, és arra köteleznék a magánnyugdíj-alapokat, hogy értesítsék ügyfeleiket, amikor azok betöltötték a 60 évet, hogy kivehetik az összegyűjtött pénzüket egy összegben vagy részletekben. A szakember hozzátette: azért tartják fontosnak ezt a módosítást, mert a magánnyugdíj-alapba befizetők 65 százaléka, amint betöltötte a 60. életévét, már nem fizeti tovább a hozzájárulást, ám nem is kéri a befizetett pénzét.

Az economica.ro portál elemzése szerint mintegy 30.000-en vannak, akik betöltötték a 60 évet, és közülük 19.500-an nem vették ki a harmadik nyugdíjpilléren összegyűjtött pénzüket. Elemezők nem zárják ki, hogy az érintettek egyszerűen elfeledkeztek pénzükről, ugyanis a legtöbb esetben a fakultatív magánnyugdíj-hozzájárulást a munkaadó fizeti alkalmazottainak, bónusz bércsomagként. Birtalan József szerint inkább az lehet a magyarázat, hogy a magánnyugdíjalapot 60 éves korig lehet befizetni, ám ez nem esik egybe a nyugdíjkorhatárral, így az érintettek nyugdíjazásukig nem számolnak ezzel a pénzzel. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy szándékosan hagyták benn a pénzüket, arra számítva, hogy egyrészt növekszik a befektetésük értéke, másrészt a pénzt nehezebb időkre tartogatják.

Leszögezte: a magánnyugdíj-alapban hagyott pénz nem vesz el, tovább termeli a hozamot, és bármikor kivehető. Arra is figyelmeztet, hogy ha a kedvezményezett meghal, az örököseinek csak 3 év áll rendelkezésükre, hogy kérjék a pénzt. A szakértő szerint ezt a határidőt el kellene törölni.

Úgy véli, a fakultatív magánnyugdíj-alap jó befektetés azoknak, akik szeretnének megtakarítani, ám különösebben nem értenek a pénzügyekhez. A magán nyugdíjalapoknak az utóbbi tíz évben az infláció felett 5 százalékos volt a hozamuk, vagyis a banki hozamnál nagyobb. Másik érv, hogy a lakosság többségének nyugdíjas éveiben szüksége lenne az állami nyugdíj pótlására. A pénzügyi felügyelet honlapján, a www.asfromania.ro címen mind a tíz magánnyugdíjalapról elérhetők adatok, és a hatóság évente ellenőrzi az alapkezelőket, hogy megfelelően tájékoztatják-e ügyfeleiket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások