Felhívás!

Román–magyar konferencia Temesváron

Az 1989-es romániai forradalom 30. évfordulója alkalmából november 29-én Temesváron, a Temesvári Műszaki Egyetem Központi Könyvtárának K1-es amfiteátrumában (Vasile Pârvan sugárút, 2B szám) szervezi meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a Reconstructio Egyesülettel közösen – az immár hagyományosnak számító román–magyar konferenciáját. A Temesvár 30 – a kerek évforduló a román–magyar kapcsolatok tükrében címet viselő rendezvényre szeretettel várják az érdeklődőket.

Az esemény 14 órától Tőkés László EMNT-elnök köszöntőjével kezdődik, majd ezt követően Vekov Károly történész tart előadást Szoboszlay Aladár román–magyar konföderációs terve címmel. A dr. Sándor Krisztina EMNT-ügyvezető elnök moderálásával zajló első kerekasztal-beszélgetés résztvevői – Ramona Băluțescu újságíró, író, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Florian Mihalcea újságíró, a Temesvár Társaság elnöke, Eckstein-Kovács Péter jogász, Angela Tocilă író és publicista, valamint prof. dr. Brîndușa Armanca egyetemi tanár, újságíró – arra keresik a választ, hogy a rendszerváltást követő harminc évben miként alakultak a román–magyar kapcsolatok, s milyen lehetőségei vannak a párbeszéd és együttműködés felélénkítésének.

A második kerekasztal-beszélgetésen, melyet Kása Zsolt, a Temesvári Magyar Napok főszervezője moderál, a különböző kulturális találkozási pontok feltérképezésére tesz kísérletet Antal Tibor, az Întâlniri Româno–Maghiare elnevezésű Facebook-oldal működtetője, Szabó Csaba, a Corbii Albi/Fehér Holló alapítója és projektkoordinátora, Daniel Vighi egyetemi tanár, író és publicista, valamint Călin Rus, a Temesvári Interkulturális Intézet igazgatója.

Az eseményen való részvétel ingyenes, és helyszíni regisztrációhoz kötött.

Az EMNT sajtóirodája

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.