Felhívás!

Országközi gombásztábor

Július 15–20. között a Királyerdő-hegységben, Magyarremetén tartotta mikológiai-etnomikológiai konferenciával egybekötött 23. országközi gombásztáborát a László Kálmán Gombászegyesület mintegy 80 hazai és anyaországi (négy generációt képviselő) részvevővel. Az egyesület elnöke, Zsigmond Győző egészségi okok miatt nem lehetett jelen személyesen, de – videókapcsolat révén – vállalta a tábor hivatalos megnyitóját, és előadást tartott a térség etnomikológiai vonatkozású információiról. Továbbá az egyesület szokásos évi tevékenységi bemutatóját is megtartotta a második estén.

Naponta több gombagyűjtő túrát szerveztünk a helyi túravezetők irányításával, a délutánok a begyűjtött gombák azonosításával, majd kiállításával zajlottak. Esténként előadásokat hallgathattunk, többek között az évente visszatérő előadónk, dr. Rimóczi Imre idén az Alföld gombáiról beszélt. Bemutattuk a 2023-as gombás falinaptárunkat, melyet helyben meg is lehetett vásárolni, amint számos más gombás kiadványt.

Túráztunk a Jád völgyébe, Pádisra, Várasfenesre, ahol a helyi tájházat is megnéztük, a közeli Mézgedi-cseppkőbarlangba és a Farcu kristálybarlangba valamennyien eljutottunk, és természetesen a magyarremetei református templomot is meglátogattuk. Sajnos a nagy szárazság miatt nagyon kevés gomba került, az azonosított fajok száma 100 alatt maradt.

Idén sem maradt el a hagyományos gombafelismerési-verseny, naponta megválasztottuk a gombák szépét, volt gombafotóverseny, a gyerekeknek játékos gombaismereti vetélkedő, illetve utolsó este kiosztottuk az emléklapokat, díjaztuk a különböző vetélkedők nyerteseit. A Veress Magda-díjat idén Bélfenyéri Gábor gombásztársunk kapta, kinek laudációját id. Téglás Zoltán Veress Magda-díjas tábori titkárunk tartotta.

 

Macalik Kunigunda

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.