Felhívás!

Október végén zárulhat az aláírások hitelesítése

A Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés támogatására gyűjtött aláírásokat a szervezők több lépcsőben eljuttatták mind a 27 uniós tagállam illetékes hatóságához. Július 8-án a magyarországi polgároktól gyűjtött papíralapú aláírásokat adta át Budapesten a Nemzeti Választási Irodának (NVI) Dabis Attila, a kezdeményező polgári bizottság helyettes képviselője – egyben e bizottság magyarországi képviselője –, a Rákóczi Szövetség munkatársaival közösen (szám szerint 94.407 aláírást).

Ugyanezen a napon Viktor Jusel önkéntes a litvániai lengyel közösség által gyűjtött papír alapú támogatásokat adta át Vilniusban a litvániai választási bizottságnak (szám szerint 3866 aláírást).

Egy héttel később, július 15-én Izsák Balázs, a kezdeményező polgári bizottság elnöke és munkatársai közösen nyújtották át az illetékes bukaresti hatóságnak a 149.845 romániai papíralapú támogatást.

Július 16-án este kapták meg a szervezők az Európai Bizottság informatikusainak visszajelzését, hogy elindult az a folyamat, melynek eredményeként az online támogató nyilatkozatok elérhetővé válnak az Európai Unió ellenőrző hatóságai számára egy külön erre a célra kialakított és titkosított digitális kapcsolaton keresztül. Ez a folyamat egyszerűbb és az eddigieknél is biztonságosabb, melyet most először alkalmazott az Európai Bizottság.

A tagállamok ellenőrző hatóságainak három hónap áll rendelkezésükre július 19-étől számolva, azaz attól a naptól, amikor a digitális aláírásokat megkapták az Európai Bizottságtól, hogy hitelesítsék az íveken, illetve a digitális felületen leadott aláírásokat.

Az SZNT sajtószolgálata

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.