Felhívás!

Nyílnak a kapuk!

Alig több mint huszonnégy óra alatt két országban is összegyűlt a minimális aláírások száma A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés támogatására. Spanyolország után Szlovénia is „kizöldült”, így már összesen nyolc országban teljesült a küszöbérték. De az sem mellékes, hogy Ausztria, Belgium, Németország, Észtország, Finnország, Írország, Lettország több ezer, sőt, több tízezer állampolgára szavazott bizalmat a kezdeményezésnek. Sőt, mostanáig csupán két olyan uniós ország van, ahol az online aláírások száma nem haladja meg a százat. És a támogatás folyamata továbbra is tart.

Ez a kezdeményezők számára azt jelenti, hogy a nemzeti régiók ügye összeurópai ügy. Az aláírási kampány indításakor megfogalmazott jelmondat pedig: „Székelyföldért megmozgatjuk Európát!” kezd valósággá válni. A siker egyúttal olyan bizalmi tőke, amely a székely népet, a székely autonómiatörekvést képviselő Székely Nemzeti Tanácsot és Európa különböző nemzeti régióiban élő szabadságszerető népeket illeti meg, és amire a további küzdelmet építeni lehet és kell.

A 2021. február 1-jén átlépett szlovéniai küszöbérték megvalósításában ugyanakkor köszönet illeti mindazokat a személyeket és szervezeteket, akik/amelyek elősegítették azt. Külön köszönetet kell mondanunk viszont a Szlovén Demokrata Pártnak (Slovenska Demokratska Stranka), elnökének, Janez Jansa miniszterelnök úrnak a kezdeményezés támogatásáért, akit a kezdeményezés Polgári Bizottságának képviselőjeként tavaly júliusban levélben kerestünk meg.

A „nyolcadik kapu” megnyitása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a küzdelmet folytatni kell, hogy újabb államokból, más nemzeti régiókat is tudjunk mozgósítani, hogy fel tudjuk építeni azt az európai mozgalmat, amely a nemzeti régiók fenntarthatóságát, fejlődését, kulturális önazonosságának megőrzését biztosítja.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.