Felhívás!

Ne maradjunk ki a népszámlálásból!

Nagyon lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő két héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a lakosság mintegy egyharmada még nincs regisztrálva. Kovászna megyében pedig a feltételezett lakosság 26%-át nem sikerült lekérdezni eddig.

Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai akadály is lassítja. Ezek közül a legfontosabb, hogy a legtöbb esetben azokat a címeket is fel kell keressék, ahonnan az önkitöltéses szakaszban érkeztek már be kérdőívek. Itt egyrészt ellenőrzik, hogy minden személy regisztrálva volt-e, illetve hogy mindenkinek érvényes-e a beküldött kérdőíve. Harmadrészt sok helyzetben a lakásra és az épületre vonatkozó kérdőívek hiányát kell pótolják.

A Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a magyar lakosságot, hogy legyenek megértőek és együttműködőek a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát. Ugyanakkor figyeljenek arra, hogy ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre.

Annak érdekében, hogy egyetlen magyar se maradjon ki a népszámlálásból, az RMDSZ megyei, területi szervezetei fogadják azoknak a jelentkezését, akikhez még nem jutott el a számlálóbiztos.

Ha ezen a héten sem keresett meg minket a számlálóbiztos és nincs érvényesen, online kitöltött kérdőívünk, akkor az RMDSZ-irodákba kell betelefonálni. Itt a munkatársak rögzítik a nevet, a lakcímet és egy telefonszámot, annak érdekében, hogy a körzetért felelős számlálóbiztosnak tudják továbbítani azt.

(népszámlálás.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.