Felhívás!

Levél a kormányhoz

Tisztelt Vasilica Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony, tisztelt Grațiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter asszony!

Az országunkban évek óta megoldatlan medveprobléma napjainkra közvetlen életveszélybe sodorja az érintett térségekben lakó állampolgárainkat és az oda látogató turistákat, károkat okoz az emberek javaiban és rontja országunk turisztikai vonzerejét. Szakértők szerint Európában – Oroszországot nem ideszámítva – több mint 11 ezer barnamedve él, ebből több mint 7 ezer Romániában, és ebből több mint 4 ezer Hargita, Kovászna és Brassó megyékben.
A romániai medveprobléma biztonságos, fenntartható, emberbarát, állatbarát, környezetbarát és hosszú távú megoldására van szükség. Ezen megoldást képezi a közveszélyes medvék altatólövedékes ártalmatlanítása, begyűjtése és elhelyezése ideiglenes gyűjtőhelyekre, majd a mielőbb kialakítandó romániai medveszafariparkokba, ahol a vadállatok nem az életveszély és a félelem, hanem a biztonságos látványosság és a turisztikai bevételek forrásai.
Kérjük a kormányt, hogy azonnali hatállyal vizsgálja meg, és a legrövidebb időn belül teremtse meg a medvék altatólövedékes ártalmatlanításának jogszabályi és logisztikai feltételeit. A jelenlegi hatósági eljárások eredménytelenek, a problémát nem oldják meg, hanem súlyosbítják, az emberek életét nem védik, hanem a hivatali mulasztások által veszélyeztetik.
Kérjük továbbá a kormányt, hogy azonnali hatállyal rendelje el a romániai medveszafariparkok megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítését, teremtse meg ezen parkok létesítésének jogszabályi, műszaki és pénzügyi feltételeit annak érdekében, hogy ezen létesítmények mielőbb megnyithassák kapuikat.
Meggyőződésünk, hogy országunkban csak a fenti intézkedések árán kezelhető a medvék által okozott probléma.
Biró Zsolt-István és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselők

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2018. augusztus 14., 14:16
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Most akkor a medveknek külön hust fognak kiutaltatni ??????? Ezt ki fogja fizetni Terza ur ?? Csak nem az iskolapenzektol ,az egeszsegügytol fogjak megvonni ??
   Fizesse ön a sajat penzebol ha kedve van etetni a medveket !!!!

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 14., 13:01
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez mind szep ami ebben a keresben megfogalmazva vagyon,de… Es itt adodik a problema es tevodnek a kerdesek. Hol legyenek a medveszafary parkok? Szerintunk minel tavolabb az emberi telepulesektol. Mekkora teruletek legyenek kijelolve,ezek mukodtetesere? Mert tudni valo,hogy a medveknek nagy terulet szukseges. A baj ott kezdodik,hogy pontosan az emberi telepulesektol legtavolabb eso erdorentgetegek vannak a legjobban letarolva,kivagva.Ezert is okoz a medve ilyen gondokat,mert oda huzodik,ahol meg megvannak az erdok.A lakotelepulesek es turisztikai kozpontok kozelebe. Szerintunk egy ilyen safary park legalabb 100 negyzetkilometert kell magaba foglaljon.Es miert safary park? Miert nem rangers park.Mert a safarynak ismet a vadaszathoz van koze.Vagy miert nem termeszetvedelmi terulet.Ha mar vedeni akarjuk oket ez a ket utobbi jobban hangzik.Aztan ismet tevodik a kerdes,hogy kik fogjak eme parkokat adminisztralni es fokeppen,hogy hogyan? Nehez vallalkozas,de valoban tenni kell valamit mert ez ami most van az sem az embereknek, sem a medveknek nem jo. Csak valahogy ugy kellene tenni,hogy a kvotavadaszat elmaradjon.Es meg valamit meg kell tiltani.Ez pediglen a medvelesekbol torteno gyilkossag,mert ezek a vadaszatok mindennek nevezhetok,csak vadaszatnak nem.Aki vadaszni akar,az vadasszon a foldrol.Es a mult rendszerbol orokolt hajtovadaszatot ,ahol egyszerre 100-an mennek csalikkal meg hajtokkal vadaszni,ezt is betiltani.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 14., 14:32
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ja,es meg van egy kerdes. Vajon Viorica neme teveszti ossze a medveket a vaddisznokkal? Nem egyebert csak egy olyan szemely aki azt sem tudja,hogy ebben a vilagban hol jar,mivel hogy a multkor is osszetevesztette Podgoricat,Pristinaval… Legalabb annyi esze lehetett volna,hogy mikor leszallt a repulorol a repteri tablan megnezze,hogy hol is szallt le. Es azt a kerdest is foltehetjuk,hogy mit ert O a medvekhez (de egyaltalan mihez ert?!)mikor meg mestersege sem volt semmibol,mielott minisztert csinalt volna belole a PSD.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 14., 20:09
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem kell idegeskedni.Vioricaekat hamarosan a sajat partjuk fogja levaltani.Ez mar hanyadik kormanyvaltas is lessz a Psd-n belul?! Inkompetens egy banda,az biztos. Na, lehet minuszozni!