Felhívás!

Hogyan bánjunk a kerti hulladékkal?

Sepsiszentgyörgy önkormányzata az ősszel keletkezett növényi hulladék megfelelő kezelésére hívja fel a figyelmet. Ilyenkor főként a kerti hulladék égetésére szokott sor kerülni, azonban óvatosan ajánlott ezzel bánni, mert egyrészt káros az egészségre, másrészt büntetéssel is járhat. Az ősszel keletkezett növényi hulladék megfelelő kezelése a városgazdálkodási szabályzatban van rögzítve.

A szabályzat értelmében a kertekből származó növényi hulladékot komposztálással kell újrahasznosítani annak keletkezési helyén, kivételt képez, ha az a közterületek zöldövezetein keletkezett, a növényi hulladékot tilos más hulladékokkal összevegyíteni. A növényi hulladékot a köztisztasági szolgáltató hétfőtől péntekig szállítja el. Az 1 köbméternél nagyobb mennyiség esetében lehetőség van 4, illetve 7 köbméteres konténereket bérelni 50, illetve 90 lejért. A növényi hulladék a köztisztasági vállalat Energia utca 2. szám alatti székhelyére való szállítása esetén díjmentesen leadható. A hulladékelszállításról bővebben a TEGA Rt. honlapján olvashatnak.

Tilos bármilyen típusú hulladékot engedély nélkül égetni, mivel az rendkívül káros az egészségre, és szennyezi a környezetet. Kivételt képez a megbetegedett vagy kártevők által megtámadott növények égetése, aminek hétköznapokon 10 és 15 óra között kell történnie, hétvégéken pedig október utolsó két hétvégéjén, november első hétvégéjén, illetve tavasszal, március utolsó hétvégéjén és április első két hétvégéjén. Az előírások megszegése esetén magánszemélyeknek 150 lejtől 300 lejig terjedő, jogi személyeknek 500 lejtől 1000 lejig terjedő pénzbírság szabható ki.

A városgazdálkodási szabályzat értelmében a városlakók feladata az általuk használt ingatlan mellett található járda, zöldövezet, illetve sánc karbantartása is.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.