Felhívás!

Egymás elfogadásának felismerése

Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke kifejtette, hogy a vallásszabadság törvénye istenkeresésünkben egymás elfogadásának felismerését és az Istenhez vezető úton való szabad járásunk jogát adta. Az évindító rendezvényen a főpásztor bejelentette, hogy a 2022. esztendő témája a múltban gyökerező és jelenben is ható értékeink. Hozzáfűzte: „Ennek értelmében keressük tárgyi, szellemi értékeinket, amelyből kisarjad a jelen, ez az örökség a mi munkánk, imádságunk és cselekvésünk által váljék továbbadandó hagyatékká.”

A vallásszabadság napja alkalmából szervezett ünnepség két helyszínen zajlott: délelőtt 11 órától Tordán, illetve délután 6 órától Kolozsváron. Gorzó Boglárka népdalénekes előadása után köszöntőbeszédek hangzottak el.

Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint Erdély megmaradásának egyik titka a vallásszabadság volt, amely nemcsak emberi jog volt a múltban is és ma is, hanem az ország és az azt alkotó nemzetek létének védelmét is szolgálta. Dr. Kolumbán Vilmos József, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora az erdélyi magyar történelmi egyházak nevében köszöntötte a jelenlevőket.ű

A Himnusz eléneklése után a gyülekezet a vallásszabadság emlékművéhez vonult, ahol dr. Sándor Krisztina, a Magyar Unitárius Egyház főgondnoka mondott ünnepi beszédet. A kolozsvári belvárosi templomban Bálint-Benczédi Ferenc nyugalmazott püspök végzett szószéki szolgálatot a Zsolt 42,1–4 alapján.

Ez alkalommal köszönte meg az egyház Bálint-Benczédi Ferenc nyugalmazott püspök lelkészi és főpásztori szolgálatát. A záróének után a Dávid Ferenc-szobor koszorúzására került sor, ahol Lőrinczi Lajos közügyigazgató mondott imát.

(közlemény alapján)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.