Felhívás!

Csapj fel népszámosnak

A népszámlálás önkitöltéses szakaszában sokaknak segítségre lesz szüksége az online kérdőív kitöltésében. Ennek a folyamatnak a bátorítására, segítésére toboroz önkénteseket, „népszámosokat” a Népszámlálás.ro. Olyan személyeket keresnek, akik jártasak az internethasználatában és a népszámlálás során, március 14. és május 15. között segítenének majd másoknak is a kitöltésben.

A Népszámlálás.ro elmúlt hónapokban végzett felmérései szerint 100 személy közül csupán 15 rendelkezik mindazokkal az ismeretekkel és digitális kompetenciákkal, amelyekkel a népszámlálási kérdőív gond nélkül kitölthető. Bár az idei népszámláláson már magyar nyelven is kitölthetjük a kérdőívet, ennek megválaszolása még így is bonyolult lehet azoknak, akiknek nincs kellő gyakorlata az internetes űrlapok kitöltésében. Éppen ezért a Népszámlálás.ro célja egy olyan önkénteshálózat kiépítése, amiben az internetes tapasztalattal rendelkezőket összekötik a kitöltési segítségre szoruló többséggel.

Kiket keresnek?

Erdély-szerte keresik azokat a lelkes, közösségünk iránt elkötelezett személyeket, akik segíteni tudnak szüleiknek, idősebb rokonaiknak, közelebbi és távolabbi ismerőseiknek, azoknak, akik támogatást kérnek az online kérdőív kitöltésében.

Hogyan és mikor lehet segíteni?

A népszámlálás online önkitöltéses időszaka 2022. március 14-től május 15-ig tart. Ebben a két hónapban számítanak az önkéntesek tevékenységére. Egy önkéntes már azzal is sokat segíthet, ha tájékoztatja családtagjait, ismerőseit a népszámlálásról, és bátorítja őket, hogy online válaszoljanak. Ha 5-10 családot sikerül meggyőzni vagy segíteni nekik a kérdőív kitöltésében, ez már érdemi segítség abban, hogy a romániai népszámlálásból egyetlen magyar se hiányozzon.

Jelentkezni  a www.nepszamlalas.ro/nepszamos oldalon lehet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.