Felhívás!

A személyazonosító igazolványról

2016. január 1-jétől kezdve immár a külföldön élő magyar állampolgárok is jogosultak magyar személyazonosító igazolványra. Mostantól fogva a magyar személyazonosító igazolvány igényelhető a Csíkszeredai Főkonzulátuson is. Az okmány kiállítása minden esetben díj- és illetékmentes, azaz teljesen ingyenes. Az igazolvány igénylése a Csíkszeredai Főkonzulátuson előzetes, telefonos időpontfoglalás alapján lehetséges. Időpont foglalása érdekében kérjük, hívjanak bennünket a 0366.087.000-ás számon. A kérelmek átvétele a Csíkszereda, Gál Sándor u. 9. számú épületünkben (Lázár-ház) történik. A személyazonosító igazolványt kizárólag személyesen lehet igényelni.

Kérjük ügyfeleinket, hogy a kérelem beadásakor hozzák magukkal érvényes magyar vagy román útlevelüket, vagy román személyazonosító igazolványukat, magyar lakcímkártyájukat és honosítási okiratukat, illetve – ha rendelkezésre áll – a magyar anyakönyvi kivonataikat is.

Az okmányokat Budapest Főváros Kormányhivatala állítja ki a jogosultak részére. Az elkészült személyazonosító igazolványok várhatóan az igénylést követő 4-5 héten belül vehetők át külképviseletünkön.

Az állandó személyazonosító igazolvány 18 év alattiak esetében 3 évig érvényes, 18. életévüket betöltött kérelmező esetében pedig 6 évig. A 65. életévet betöltött jogosult kérheti határidő nélküli érvényességi idejű személyazonosító igazolvány kiállítását.

Az új típusú személyazonosító igazolvány elektronikus tároló elemben, „chip”-ben tartalmazza az okmányon szereplő valamennyi személyes adatot és okmányadatot, beleértve a jogosult arcképmását, aláírását, valamint az ujjnyomatát is. Az elektronikus személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.eszemelyi.hu oldalon.

Lásd bővebben a csikszereda.mfa.gov.hu oldalon.

(A Csíkszeredai Főkonzulátus közleménye)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások