Felhívás!

RÖVIDEN

Megtizedelik az illetékeket

Jövő év elejére mindössze 50 adó- és nem adójellegű illeték marad érvényben Romániában, jelentette be Harry Ilan Laufer. A kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztérium államtitkára emlékeztetett, hogy tavaly még 200 adó és illeték volt érvényben az országban, de ezekből 102-őt év elején eltöröltek. Ugyanakkor a kormány célja, hogy jövő év elejére már csak 50 adó- és nem adójellegű illeték maradjon. Ezzel egy időben kilátásba helyezték, hogy az összes adót és illetéket kizárólag online lehessen befizetni.

Rajtol a Start-Up Románia

Május végétől, június elejétől lehet iratkozni a Start-Up Nation Románia programra – jelentette be Ilan Laufer. A legtöbb 200.000 lej vissza nem térítendő támogatásra pályázóknak harminc nap áll majd rendelkezésükre a regisztrációra, így nem a feliratkozási sorrendet veszik figyelembe, hanem pontrendszer alapján bírálják el, hogy melyik kezdő vállalkozás kaphat támogatást. A Start-Up Nation programnak idén 380 millió eurós költségvetése van.

Elmaradott Románia gazdasága 

A volt kommunista országok közül az elmúlt évtizedekben Romániában fejlődött leglassabban a gazdaság, az ország jelenleg jobban le van maradva a kontinens nyugati feléhez képest, mint 1989-ben volt, derült ki az Életminőséget Kutató Intézet tanulmányából. Eszerint 1989-ben Románia bruttó nemzeti terméke 42,6 milliárd euró volt. 2016-ra a román GDP megnégyszereződött, 169,4 milliárd eurót tett ki. Románia számára a rendszerváltás első évtizede volt katasztrofális.

Nehéz áfa-fizetőnek regisztrálni

A sokat vitatott 088-as nyomtatvány megszüntetése után is Romániában kérik a legtöbb dokumentumot egy cégtől, ahhoz hogy áfa-fizetőnek regisztrálják. A Deloitte Románia 12 ország gyakorlatát tanulmányozta, és kiderült, hogy az Európai Unió államai közül Romániában a legkörülményesebb áfa-fizetőnek regisztrálni. Gond az, hogy Romániában a bejelentett áfa 40 százalékát nem tudják begyűjteni – ez a leggyengébb eredmény az unióban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.