Felhívás!

Az egyoldalas üzleti terv

Az egyoldalas üzleti terv Gazdaság

Az állami támogatásoknak, különböző startup-projekteknek köszönhetően idén a kezdő vállalkozások éve lehet Romániában. Az ebben a hónapban induló Startup Románia program például nem kevesebb, mint tízezer kezdő vállalkozás indítását tűzte ki célul.

Ugyanakkor egy sikeres vállalkozást építeni nem könnyű feladat, hiszen nem mindenki született üzletember, statisztikák szerint tíz vállalkozásból 8-9 az első két évben bebukik, mert a terméke, szolgáltatása egyszerűen nem kell senkinek, vagy azért, mert hosszú távon nem fenntartható üzleti modellre épültek.

A sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban működő InnoHub közösségi térben kezdő és gyakorló vállalkozók számára Vajda Boglárka ismertette az Üzleti Modell Vászon (Business Modell Canvas) eszközt, amely révén az eddig használt 10-20 oldalas üzleti tervvel szemben mindössze egy oldalon lehet bemutatni egy vállalkozás lényegét. A sepsiszentgyörgyi szakértő szerint a többoldalas üzleti terveket sokan kényszerűségből készítik el, van, aki elolvassa, van, aki nem, viszont a svájci kutatók által kidolgozott Üzleti Modell Vászon eszköz révén könnyedén összeállítható egy induló vállalkozás üzleti modellje, de létező cégeknek is segít optimalizálni tevékenységüket.

Az egyoldalas üzleti modell vizualizációja révén könnyen meg lehet érteni egy vállalkozás tulajdonságait. Vajda Boglárka szerint az interneten megtalálható az Üzleti Modell Vászon, amelyet ma már a sikeres startupok többsége használnak, és a következő elemeket tartalmazza: Hogyan teremt a vállalkozás fogyasztói értéket? Ki a célcsoport? Milyen kommunikációs és elosztási csatornákon lehet az ügyfeleket elérni? Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot a meglévő ügyfeleinkkel? Melyek a legfontosabb erőforrások, tevékenységek? Kik a legfontosabb partnerek? Honnan jönnek majd a bevételek? Hogyan néz ki a költségstruktúra? Ezek megválaszolásával készül az üzleti modell vászon, amely viszont a tapasztalatok beépítésével változtatható egészen a termék és szolgáltatás piacának megtalálásáig.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.