Felhívás!

A Holzindustrie Schweighofer növeli elköteleződését az újraerdősítés iránt is

Annak érdekében, hogy ezen a téren is nyomot hagyjon, a vállalat körülbelül 40.000 facsemetét ültetett el a tavaszi szezonban azokon a vidékeken, ahol gyárai működnek. Annak jeleként, hogy a Holzindustrie Schweighofer szívén viseli a romániai fenntartható erdőgazdálkodás és faipar sorsát, vállalatunk továbblép tevékenységi körén. Példa erre a megerősített biztonsági rendszerünk, a Timflow GPS nyomkövető rendszer és most elmélyítjük az erdők regenerálása iránti elköteleződésünket is.

A legutóbbi erdősítési akció Hargita megyében zajlott, a Zetelaki Erdészet területén, ahol 5 hektár területet ültettek be a Holzindustrie Schweighofer támogatásával. A 20.000 luccsemetét és az ültetés munkadíját a vállalat finanszírozta. Az anyagi támogatás mellett a rétyi deszkagyár önkéntes csapata is kivette a részét a munkából. Szintén önkéntes munkát végeztek a csíkszeredai „Venczel József” Szakközépiskola diákjai is. Az önkéntes csapatok körülbelül 3.000 csemetét ültetett el. Ezzel az akcióval olyan erdőtulajdonosokat támogattunk, akik önerőből nehezen tudták volna megvalósítani ezt.

Kádár Tibor, a Zetelaki Erdészet képviselője háláját fejezte ki a támogatásért, mint mondta, az erdészet folyamatosan anyagi források után kutat, mert saját erőforrásaikkal nem tudnák fedezni erdészeti programjaikat.

Mi a közösséget megszólító erdőgazdálkodásban hiszünk. Úgy gondolom nagyon fontos, hogy az embereket beavassuk az általunk végzett munkába, hogy megmutassuk mit és hogyan csinálunk. Hogyha a mi munkánk elnyeri tetszésüket, akkor hosszú távon is számíthatunk a segítségükre. Az embereket érdekli a természet és egyre inkább részt akarnak venni aktívan is ebben a munkában. Hogyha van lehetőségük, hogy fát ültessenek a jövőben is együtt tudunk dolgozni.” – mondja.

Dan Banacu, a Holzindustrie Schweighofer vezérigazgatója: „Annak ellenére, hogy vállalatunk nem foglalkozik fakitermeléssel, elköteleztük magunkat, hogy amivel csak tudunk, segítünk az illegális fakitermelés elleni harcban. Ugyanakkor kiterjesztjük és fejlesztjük azt az akciótervünket, amelyet a romániai fenntartható erdőgazdálkodás és faipar érdekében hoztunk létre.”

Összevetve az összes faültetési akciót, ahol a vállalat alkalmazottai részt vettek, eddig körülbelül 40.000 csemetét ültettek el, azokon a vidékeken, ahol gyáraink vannak (Szucsáva, Bákó, Fehér, Kovászna megyék). Az említett tevékenység összhangban van a vállalat akciótervével, amelyet a Holzindustrie Schweighofer a romániai fenntartható erdőgazdálkodás érdekében dolgozott ki.

 

Háttérinformáció:

Románia erdős területei növekedő tendenciát mutatnak

Az utóbbi 15 évben Románia erdős területei összesen 4.950 km²-el növekedtek. Ez a terület sokkal nagyobb, mint a nemzeti parkok összterülete (3.200 km²). 2000 és 2015 között az ország erdős területei 27.7 százalékról 29.8%-ra emelkedtek.

 

A Schweighofer Csoportról

A Schweighofer Csoport egy osztrák eredetű családi vállalkozás, több mint 400 éves tapasztalattal rendelkezik a fafeldolgozás terén. Jelenleg a cégcsoport Európa szerte aktív, legfőbb tevékenysége a fafeldolgozás, de viszkózt és bioenergiát is előállít, illetve erdőgazdálkodási és ingatlan ügyletekben vesz részt. A Schweighofer Csoport Romániában három deszkagyárat és két préseltlemez üzemet működtet. Németországban deszkagyár működik, Ausztriában pedig viszkózt állítanak elő. A cégcsoport vezető szerepet tölt be az európai faiparban, jelenleg mintegy 3.700 embert foglalkoztat. A Holzindustrie Schweighofer a világ több mint 70 országába exportálja termékeit.

(HS-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. május 25., 12:57
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Felfoghatatlan ,hogy hogyan engedi a román állam az erdők ilyen mértékű ritkitását ,még ha hivatalosan is, mint ahogy ez az osztrák cég teszi ! Még ,hogy ők segítenek az illegális fakitermeésben,amikor valójában támogatják az illegális fakitermelést,bónuszt is ajánlanak illegális fáért,a szerződésen felüli mennyiségért, mint ahogy kiderült a titokban filmezett amerikai leleplező riportból !!!
  Felfoghatatlan az a tény és valóság is ,ahogyan kezeli a román állam azokat a bűnöző személyeket akik mindennnap ritkitják,lopják erdeinket,mennyire tehetetlen a törvény,naponta hordják,viszik szegénységben élő honfitársaink ,főleg roma nemzetiségüek,de nemcsak ! Jó pénzért tesznek persze a portékán túl,komoly bevételekre téve szert !
  Tömegével állnak a több ezres,tízeezres kifizetetlen büntetések,mégis ugyanazok a személyek másnap tovább lopják erdőinket ! Mikor lesz ennek már vége ? Miért történik ez így ? Egyes bűnözők miért élveznek kiváltságokat a törvénnyel szemben? Meddig megy ez így tovább,kérem ? Felfoghatatlan ami történik? Talán nincsenek helyek börötneinkben? Érthetetlen egy laikus számára ami történik !