Felhívás!

5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Két helyszínen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában zajlanak az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé programjai. Sepsiszentgyörgyön sor kerül Kamil Kocurek lengyel grafikus egyéni kiállításának, Siklodi Zsolt emlékkiállításának, és a Biennálé kiállításának megnyitójára. A díjátadó gálaműsorát Luiza Zan és Sárik Péter Duó jazz koncertje színesíti. Csíkszeredában a Lengyel grafika című kiállítás megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők.

Játékok küzdőtere – Kamil Kocurek egyéni kiállítása

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé első rendezvényeként, 2018. október 12-én, 17 órától kerül sor Kamil Kocurek a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának „Játékok küzdőtere” című egyéni kiállításának megnyitójára Sepsiszentgyörgyön a MAGMAtemp-ben, (Keresztes Ház, Gróf Mikó Imre utca 9.szám).

Kamil Kocurek kiállítása 2014. és 2018. között készült alkotásokat mutat be. A mélynyomással készült sorozat  minden darabja és a mögöttük lévő elképzelés személyes érdeklődésében gyökerezik. Szembesülve a globális terrorveszéllyel, az egész világot érintő háborúkkal és konfliktusokkal, a hírekből és a közmédiából merít inspirációt, majd sajátos módon dolgozza fel őket. A kiállítás kurátora: Magdalena Hanysz-Stefańska.

Egy lezáratlan életmű dokumentumai – Siklodi Zsolt (1966-2017) emlékkiállítása

Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor 2018. október 12-én, 19 órától Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.

Siklodi Zsolt kezdetben főleg grafikai megközelítéssel hozza létre „vizuális kísérleteit”, néha klasszikus eszközökkel (litográfia, kézi rajz, rézkarc), néha pedig az új technológiák adta lehetőségeket használva (plotterrajz, fénymásolás, gépi gravírozás ).

Ezzel párhuzamosan más képzőművészeti műfajokban is kitérőket tesz kísérletező játékossággal. A kiállítást megnyitja Ungvári-Zrínyi Kata. A könyvet bemutatják Erőss István és Ferencz S. Apor, valamint Ungvári-Zrínyi Kata. A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható a Lábas Házban.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitójára 2018. október 13-án, 17 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, ahol 294 beválogatott alkotásból rendezett kiállítás lesz látható. A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások lesznek megtekinthetők. A szakmai zsűri által kiválasztott alkotások decemberben Csíkszeredában is kiállításra kerülnek. A díjátadó ünnepség 18 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Színházban.

A Székelyföldi Grafikai Biennálé szervezői, a hagyományokhoz híven, a grafikát a jazz zenével társítják. Így a díjátadó gálaműsor keretében, Luiza Zan és Sárik Péter Duó jazz koncertjére kerül sor 18 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében.

A duó zenéjében sokféle stílus keveredik: hagyományos és modern jazz, román és magyar népzene, valamint klasszikus zene. Legfőbb jellemzőjük a rendkívül energikus előadásmód és a sokszínű repertoár, amelyek nagyon hamar népszerűvé tették őket. A koncertre a belépés díjtalan.

Lengyel Grafika Csíkszeredában

A 2. Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé 2016-os anyagából válogatott kiállítás megnyitójára 2018. október 17-én, 18 órától kerül sor a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

A megközelítőleg harminc műalkotást bemutató kiállítás, a nagy tradíciókkal és meghatározó karakterrel rendelkező hagyományos lengyel grafika egy kis szegmensébe próbál betekintést nyújtani.

A rendezvény a Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé és a Sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Grafikai Biennálé szakmai együttműködésének első lépéseként jöhetett létre. A két biennálé közös találkozási pontját, a mindkét eseményen jól érzékelhető, markáns lengyel jelenlét határozza meg.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé fő támogatói a Bertis és a Hargita Gyöngye.

További információk a  www.grafikaiszemle.ro oldalon érhetők el.

 

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé részletes programja:

2018.10.12. – 11.9.

Sepsiszentgyörgy

 

  1. október 12., 17:00

Játékok küzdőtereKamil KOCUREK, lengyel grafikus, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának egyéni kiállítása / MAGMAtemp, Keresztes Ház (Gróf Mikó Imre utca 9.szám)

A kiállítás kurátora: Magdalena Hanysz-Stefańska

A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óra között.

 

  1. október 12., 19:00

Kiállítással egybekötött könyvbemutató: Egy lezáratlan életmű dokumentumai – Siklodi Zsolt (1966-2017), a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékkiállítása / Lábas Ház

A kiállítást megnyitja: Ungvári-Zrínyi Kata.

A könyvet bemutatják: Erőss István, Ferencz S. Apor és Ungvári-Zrínyi Kata.

A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható.

 

  1. október 13., 17:00

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennále hivatalos megnyitója / Erdélyi Művészeti Központ

A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható.

 

  1. október 13., 18:00

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjátadó gálaműsora, Luiza Zan – Sárik Péter Duó Jazz koncertje / Tamási Áron Színház

A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások tekinthetők meg.

 

2018.10.17. – 2019.01.25.

Csíkszereda

 

  1. október 17., 18:00

Lengyel grafika – Válogatás a 2. Bukaresti Grafikai Biennálé, BIPB 2016-os anyagából / Megyeháza Galéria

A kiállítást megnyitja: Ferencz S. Apor és Ferencz Zoltán

A kiállítás 2018. október 17. és november 5. között látogatható.

Kiállító művészek: Adam Czech, Franciszek Nieć, Henryk Krolikowski, Katarzyna Harciarek, Koniuszy Lukasz, Lena Achtelik, Magda Szplit, Marec Pospiech, Monika Krasoń, Waslaw Haladaj.

 

  1. december 17., 18:00

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé / Megyeháza Galéria

A kiállítást megnyitja: Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Túros Eszter, művészettörténész.

A kiállítás 2018. december 17. és 2019. január 25. között látogatható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.