Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zöld városunk lehet …, de lesz?

Az október eleji világnaphoz kapcsolódva, mely az élőhelyek megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet, Zöld város címmel szervezett pénteken minikonferenciát a Value Centre bevásárlóközpont, mely érdekelt az urbánus környezet élhetőségének fenntartásában.

A Grubisics Levente rádiós által moderált beszélgetésre elsősorban azon intézmények képviselői voltak hivatalosak, amelyek képesek a dolgokat jobb irányba mozdítani a legtöbb szén-dioxidot kibocsátó tevékenységek, mint közlekedés, hulladékfeldolgozás terén: így Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester, Gheorghe Neagu, a Környezetvédelmi Hivatal és Máthé László, a köztisztasági vállalat (TEGA RT:) igazgatója, Siklódi Loránd, a Kovászna Megyei Integrált Hulladéklerakó Központot működtető ECO Bihor Kft. ügyvezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az önkormányzat a zöld város érdekében, Tóth-Birtan Csaba soktételes felsorolással válaszolt: a zöldövezet-szépségverseny kiírása, az állomási tó környékének rehabilitálása, a városi mobilitási terv, melynek keretében hamarosan 12 elektromos buszra írnak ki közbeszerzést, a bicikli- és sportpályák létesítése része ennek. A városházán a zöld pénteken lezárják az intézmény parkolóját, ezzel serkentve a munkatársak gyalogos vagy rolleres, biciklis munkába járását. Az iskolások esetében ezt a Pedibusz programmal próbálják elérni, amelynek máris látszanak az első eredményei a forgalom csökkenésén, noha a 2000-ből még csak mintegy 100 gyerek vesz részt a növekvő népszerűségű programban. A forgalom csúcsóráiban ugyan most is pokoli közlekedni a városban, ezért elsősorban az emberek mentalitásán kellene változtatni, fogalmazta meg kritikáját Gheorghe Neagu, aki szerint az ismétlődő hulladékeltakarító akciók is csak arra jók, hogy egyeseket rászoktassanak a felelőtlen szemetelésre, mert mások úgyis felszedik helyettük.

Az, hogy az Eco Bihor évi 8000 tonna komposztot állíthat elő a szerves hulladékból, a lakosság egy részének felelősségéről is tanúskodik, de a mentalitásváltoztatás valóban időszerű Siklódi Loránd szerint is, ezért is kezdik már a gyerekeknél, legalábbis a járvány előtt évente 2000 gyermek látogatta meg a hulladék-feldolgozót, hogy lássa, mekkora erőfeszítéssel jár az újrahasznosítás.

A Value Centre a maga során a Breeam és az Edge minősítések megszerzésével tanúsítja, hogy felelősen gazdálkodik az árammal, vízzel, nagy megtakarítást érve el takarékos szerelvényeivel, de biciklitárolók létesítésével és a bevásárlóközpont területén hat elektromos autótöltő állomás üzembe helyezésével is bizonyítja, hogy az energiahatékonyság nem mellékes számára. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük