Hirdetés
Hirdetés

Zöld elöljáró vs. zöld civil

Zöld elöljáró vs. zöld civil Kovászna megye

Csak a sajtón keresztül kommunikálnak Sepsiszentgyörgy polgármestere és a Honvéd-kút környékére tervezett családi kalandpark civil ellenzői. Minthogy mindkét félnek igaza (is) van, jó lenne, ha egy asztalhoz ülnének, akár a nyilvánosság előtt is. A Toró Attila által kezdeményezett tiltakozó és tájékoztató akciónak – mint keddtől csütörtökig kiderült – legalább 300 szimpatizánsa van.

Toró Attila a Family Adventure kalandpark teljes dokumentációjával felszerelkezve és több önkéntessel szövetkezve keddtől csütörtök délutánig a városháza előtt napi hat órában tájékoztatta az érdeklődő járókelőket – köztük a prefektust, de történészeket, más szakembereket is. Nem a parkkal van meggyűlve a baja, hanem a kiválasztott helyszín természeti értékeit szeretné megőrizni, és a város vezetőségére azért neheztel a leginkább, mert a közmeghallgatást úgy hirdették meg, hogy ahhoz kevés esélye volt hozzászólni a lakosságnak, hatástanulmányt pedig annak ellenére sem csatoltak a tervezethez (mert nem is volt ilyen), hogy ezt a törvény előírja, a tanácsosokra pedig azért, mert úgy bólintottak rá a tervre, hogy nem ismertek fontos részleteket, például azt, hogy a Honvéd-kút mellett egy háborús emlékmű is van.
A polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján meglepődésének adott hangot amiatt, hogy a zöldek nem kopogtattak be hozzá tárgyalni, úgy, ahogy egyébként némelyik polgár megtette. Ezért véli úgy, „nekik a tiltakozáson van a lényeg, nem a probléma megoldásán”. „Magamra úgy tekintek, mint zöld polgármesterre”, – mondta, s bizonyította állítását azzal, hogy a Kórház utcai biciklisávon annak ellenére sem vágta ki a fákat, hogy emiatt a fél ország nevetett rajta, de azzal is, hogy az elmúlt tíz évben a városban 5000 fát és 66 ezer cserjét ültettek.

Hirdetés
Hirdetés

– Biztos, hogy nem fogok környezetromboló döntést hozni – állította Antal. – A Honvéd-kút környékére tervezett parkról nem született végleges döntés, ha találunk jobb helyszínt, ott építjük fel, ha vannak olyan aggályok, amikre van jó válasz, akkor elmondjuk azokat, ha nincsenek ilyenek, akkor nem ott építjük meg, vagy sehol nem építjük meg a parkot, de tőlem azt is elvárják a szentgyörgyi családok, hogy a városban is legyenek olyan létesítmények, ahol gyerekeikkel jól érezhetik magukat, hiszen nagyon sokan eljárnak a rozsnyói dinóparkba vagy a gyimesi bobpályára – magyarázta az elöljáró.
Eközben szerdán már Toró Attila és három másik polgár saját nevükben óvást iktattak a városházán a tanácshatározat ellen. A polgármester által elmondottakra reagálva Toró Attila azt mondta: „Nem tudom, miről beszélhetnénk, nem látom értelmét baráti beszélgetésnek, mikor a döntéshozók a megkérdezésünk nélkül hoznak határozatokat. Nem dühítene a tervezet, ha nem a természetet akarnák feldúlni, és nem hazudták volna szembe Szentgyörgy lakosságát.”

Az asztaluknál érdeklődő városi polgárok nagy többsége jelezte szándékát, hogy tiltakozó petíciót írna alá a Honvéd-kút környékére tervezett kalandpark ellen, a helyszínt, és nem a létesítményt kifogásolva, ugyanakkor alternatívákat is megfogalmaztak, az állomási tó környékén, illetve az Olt-parton javasolták megépíteni a szórakoztató objektumot. Előbbire van már egy megnyert uniós pályázata a városnak, bár a bürokratikus procedúra miatt még évekbe telhet, míg megváltozik a környék arculata, utóbbi viszont árterület, ez megkérdőjelezi a kivitelezhetőséget. De konstruktív javaslatuk a zöldeknek is van, a sugási úti helyszínen erdei tanösvényt, kilátót, rendezett piknikezőhelyet látnának szívesen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 4., 4:35
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Polgarmester ur tenyleg az a bizonyos kalandpark a legfontosabb onnek,nincs hova tenni azt a bizonyos penzt okosabb fontosabb dologra ? A Pacen,ha mar nem letezik az a sokunk altal kedvelt sipalya,oda is lehetne valami hasonlo szorakoztato letesitmenyt letrehozni,ha mar eppen csak ez hianyzik a varos lakoinak a boldogsagahoz.

  • User
   Dátum: 2019. október 4., 9:21
   ÉRTÉKELÉS: -13

   Sokan vagyunk a csendes többség, akiket érint(hetne) ez a projekt, akik szeretnénk, ha a gyermekeinket és a pénzünket, nem kellene a szomszéd megyékbe hordanunk egy kis kikapcsolódásért, és szeretnénk, ha a mi megyénk, és városunk is fejlődne. Csak nekünk nincs időnk tanácsülésekre járni, meg aláírásocskákat gyűjtögetni, mert minekünk dolgoznunk is kell. Milyen jó, hogy 4-5 ráérős “zöld”, meg pár tucat nyugdíjas dönti el, hogy mitől fog fejlődni a város. Kérjük a városvezetést, hogy ne engedjen a divatos zsarolásnak!!

   • User
    Dátum: 2019. október 4., 11:33
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Le van írva, hogy nem a projekttel van bajuk, hanem a helyszínnel. Igazuk van, rengeteg hely lenne a város keleti részén az Olt mellett, ahol nem egy szép, vad helyet építenének be. Aki kíváncsi, kb. ez a kilátás a helyszín környékén.
    https://imgur.com/a/N3jY3k6

    Ide képzeljük el a vidámparkot…

 • User
  Dátum: 2019. október 4., 8:44
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Lehet, hogy azt kellene megszavazni hogy ket mandatumnal tobbet ne indulhassanak a polgarmesterek sem mert mar ket mandatum utan elborul az agyuk es azt hiszik nekuk mindent szabad mint a hulye gyerekeknek.
  Polgarmester ur, on van ertunk es nem forditva!!!
  Esetleg ha elfelejtette volna!!!

 • User
  Dátum: 2019. október 4., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: -6

  A civil tiltakozás vezéralakjai (nagyágyúi): egyikük a várost grafitikkel összerondító biciklis vagány, egy másik, ki az előpataki út mellett házhelyeknek már felparcellázta a természetet, és néhány pizsamás. Hajrá utánuk!

 • User
  Dátum: 2019. október 4., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A Polip cimu tevesorozat tegnap esti (TVR 2) reszeben megutotte valami a fulemet. Azt mondja az egyik maffiacsalad feje,a maffia gyulesen ” Azt kell elernunk, hogy ne az allam ellensegei legyunk, hanem mi magunk legyunk az allam.” Hat igen. Romaniaban ez mar reg sikerult !!!