Felhívás!

Zajlik a záróvizsga

Zajlik a záróvizsga Kovászna megye

Ezen a héten már képességpróbán izgulnak a nyolcadikos diákok egy zavaros, bonyodalmaktól sem mentes tanév után. Megkérdeztük a szentgyörgyi Váradi József Általános Iskola és a Mikes Kelemen-líceum diákjait és tanárait, mit vártak és mit kaptak a felkészítőktől, és elmentünk a kézdivásárhelyi Nagy Mózesbe, egy vizsga helyszínére is.

A Váradi Józsefben szinte 100%-os jelenlétet jegyeztek a felkészítőkön – tudtuk meg Fekécs Károly igazgatótól. A 107 magyar és 21 román tagozatos diák közül 5-en hiányoztak egyik nap, de egyébként mindenki látogatta mind a magyar, mind a román és matematika felkészítőket. Igaz, ahogy maguk a diákok, Sebesi Ildikó osztályfőnök nyolcadikosai bevallották, nem föltétlenül önszántukból jöttek, a nyomatékos szülői ráhatásnak is szerepe volt ebben, de mindenképpen hasznosnak ítélték meg a kapott tudást, amire elsősorban románból szorultak rá. Másodsorban egyikük sem volt elragadtatva az azelőtti online oktatásos periódustól. A tanárok magyarázatát nem értették meg úgy, mint az osztályban, ezért a kéthetes felkészítőkre már mindegyikük kérdésekkel érkezett, erre kifejezetten biztatták is őket osztályfőnökeik, tanáraik.

Kevés idő jutott a felkészítőkre

A rendkívüli óvintézkedések miatt egyszerre 10 tanulóval folyhattak a felkészítők, de Simon Zsuzsa matektanárnő elmondta: minden csoport más-más kérdésekkel érkezett, így ez nem volt a tanár számára megterhelő. A vizsga előtti ajánlott 40 tesztből otthoni tanulással és az iskolai rákérdezéssel így szépen haladtak, 35-36 megvan – nyugtázta elégedetten.
A Mikes Kelemen-líceumban is 100%-os jelenléttel zajlottak a felkészítők, közölte Már István igazgató. A megkérdezett diákok, Héjja Tímea és Váry Péter végzősök kevesellték a felkészítők időtartamát, de értékelésük szerint ez idő alatt tanáraiktól a lehető legtöbbet kapták. Plusz stresszt főleg a maszkviselés jelentett, de koronavírus-mentesen átvészelték a két hetet. Ha mégis lett volna megbetegedett diák, azok számára június 29. és július 1. között soron kívüli képességfelmérőt tartanak.

Képességvizsga Kézdivásárhelyen

A Nagy Mózes-iskolában tegnap rendőr és több asszisztens fogadta a diákokat és a pedagógusokat, akik az idei, meglehetősen furcsa körülmények között zajló vizsgára érkeztek. Bejan András igazgató érdeklődésünkre elmondta: két hét felkészítő után jelentek meg a nyolcadikosok, hogy vizsgázzanak először román nyelv- és irodalomból, majd szerdán és csütörtökön matematikából és anyanyelvből.
„Nyolcra jöttek a diákok, akik átestek a beléptetési procedúrán, hőmérsékletet mértünk, maszkokat biztosítottunk számukra, kezet fertőtlenítettünk úgy, ahogy a felkészítők során is. Idén 72 diák vizsgázik, a dolgozatokat az előző évekhez hasonlóan más megyében fogják kijavítani, reméljük, június 22-én a diákok sikeres vizsgán lesznek túl egy nagyon nehéz periódus után” – mondta.
Kérdésünkre – hogy az elmúlt két hét vajon elég volt-e a felkészülésre – hozzátette: a vizsgák tételeiben változásokat vezetett be a minisztérium, a második félévi nyolcadikos tananyag nem szerepel a tételek között, igaz, ők igyekeztek, hogy online is leadják az anyagot. „Két hét alatt nem lehetett a teljes tananyagot átvenni, de úgy gondolom, aki tudatosan készült a vizsgákra, annak nem lesz gondja. Ez a két hét arra volt elegendő, hogy a tanárok lelket öntsenek beléjük, ismertessék a vizsgák szabályait, hiszen ők a szimulálásról lemaradtak” – vélekedett.
Bejan András azt is közölte: jövő héten a kantai gimnáziumban a Nagy Mózes Líceum és a Bod Péter Tanítóképző diákjai érettségiznek, a jelenlegi állás szerint a Református Kollégium alkomissziós szerepet tölt be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.