Hirdetés
Hirdetés

Zajlik a nyolcadikosok próbavizsgája

Zajlik a nyolcadikosok próbavizsgája Kovászna megye

Zajlik a nyolcadikos diákok záróvizsgája, az országos felmérés szimulálása. Hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok, kedden matematikából, szerdán magyar nyelv és irodalomból tartják az országosan egységes próbavizsgát.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint a megyében 1333 magyar tannyelvű, a román tagozatról pedig 592 nyolcadikost várnak a vizsgaközpontokba. Ebből ötvenhét van a megyében, így azokból az iskolákból, ahol csak két-három nyolcadikos tanul, a diákokat iskolabuszokkal szállítják a vizsgaközpontokba.

A nagypatakiakat Kökösbe, az előpatakiakat Árapatakra, a szárazpataki és kővári diákokat Kézdiszentlélekre, a székelyszáldobosiakat Bardocra, a papolci és tamásfalvi nyolcadikosokat Zabolára, a felsőcsernátoni, ikafalvi és albisi tanulókat pedig az alsócsernátoni Végh Antal Általános Iskolába viszik vizsgázni. Bodzavidéken több faluból is Bodzafordulóra utaznak.

A tavalyi próbavizsgán a kovásznai diákok az elmúlt 5 év legjobb eredményeit érték el. A szimuláláson megjelenő 1676 nyolcadikos tanuló 59,79 százaléka kapott 5-ös feletti osztályzatot, szemben az egy évvel ezelőtti 57,33 százalékkal (2017-ben 49,97 százalék, 2018-ban 46,42 százalék, 2019-ben pedig 54,91 százalék volt az arány, 2020-ban pedig a próbavizsga a járvány miatt elmaradt).

Minden évben a román vizsga bizonyul a legnehezebbnek, tavaly a vizsgázók 50,53 százaléka szerzett csak átmenő osztályzatot, míg anyanyelvből az átmenési aránya meghaladta a 79,62 százalékot, négy diák kapott 10-es osztályzatot. Matematikából a 8. osztályosok 55,22 százaléka ment át, és egyvalaki kapott 10-est.

164 ezer diák vizsgázott országszerte
A több mint 177 ezer feliratkozott nyolcadik osztályos tanuló közül 164 009-en vettek részt hétfőn a képességfelmérő próbavizsga első írásbelijén, amelyet román nyelv és irodalomból tartottak – közölte az oktatási minisztérium. A résztvevők közül négy tanulót kizártak csalási kísérlet miatt – írja az Agerpres.

Az eredményeket március 29-én teszik közzé, a jegyeket csak a tanuló írásbeli kérésére vezetik be az osztálynaplóba.

 Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük