Hirdetés
Hirdetés

Vonzó a támogatás

Nagy lendülettel indult el a környezetvédelmi minisztérium által november 24-én bejelentett erdősítési program, az első tíz nap alatt beérkezett regisztrációk szerint 1200 hektáros területre ültetnének csemetéket a földtulajdonosok. Kovászna megyében eddig hat magánszemély jelentkezett, de szóban több mint százan érdeklődtek – tudtuk meg Benedek Káplár Gábortól, a program lebonyolítására kijelölt Brassó megyei erdőőrség szentgyörgyi részlegének igazgatójától.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány összesen 500 millió eurós pénzkeretet szán arra, hogy támogassa az ország erdős felületének növelését, illetve fás védősávok ültetését a mezőgazdasági parcellák szélein. Előbbiek minimális felülete 0,5 ha, utóbbiaké 0,1 ha. Magán- és jogi személyek, helyi önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek egyaránt pályázhatnak a húsz évig folyósított 456 eurós hektáronkénti támogatásra, csupán a helyi tanácsoknak nem fizetik a karbantartási költségeket, csak a telepítést, illetve az ahhoz szükséges tanulmányok elkészítését. Ezeket a felhatalmazott szakcégek készítik, zónától függően javasolva egyes fafajtákat.

Első körben nagyon egyszerű a regisztráció, mondta az igazgató, csak egy személyi kell hozzá, és ez még nem kötelez semmire. A jelentkezőknek még telekkönyvi kivonattal sem kell igazolniuk földtulajdonosi minőségüket, elég egy, a helyi polgármesteri hivatal által kibocsátott igazolás. Bérleti szerződéssel is lehet igényelni az erdősítési támogatást, ha az legalább húszéves időtartamú. Az eddigi megyénkbeli jelentkezők a megye különböző részeiből vannak, de még azt sem lehet tudni, hogy mekkora területre szeretnének erdőt telepíteni. Viszont különösebb sietségre nincs ok, 2026-ig, illetve a pénzkeret kimerüléséig folyamatosan lehet jelentkezni a legelők, leromlott állapotú földterületek beerdősítésére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük