Víz utcai keresztek

Víz utcai keresztek Kovászna megye

Ez év elején derült ki – Fehér János művészettörténész kutatásai alapján -, hogy Mátyás király Baróton is járt, mégpedig 1467. november 6-án és 7-én, akkor, amikor seregeivel Moldva felé tartott.

Mátyás király baróti tartózkodásának emlékére a Közép-Víz utcában még 1484-ben keresztet állítottak a helyiek, és az – kicserélve vagy felújítva –, de ma is létezik. Környéke azonban semmiképp se méltó királyunk emlékéhez. Bár alacsony lécekkel be van kerítve, mellette felnőtt a gyom: a város tanácsának legutóbbi ülésén Incze István tanácsos azt kérte a városvezetéstől, tennék rendbe a kereszt környékét, esetleg fásítsák be a kis, háromszög alakú zöldövezetet, így a kereszt környéke oázis lehetne a Víz utcát egyébként így nyáridő tájékán rendszerint ellepő portengerben.
Másrészt, ugyancsak a Víz utcában, a Petőfi-híd közelében egy másik keresztet kicseréltek. Azt 1928-ban állíttatta Meggyesi János, s miután tavaly megrongálódott, magánszemélyek (Asztalos Gábor, id. Fehér Zoltán, Kakucs Károly, Lőrincz Jenő, Szőcs Álmos, Szász István) segítségével újat állítottak a helyébe – közölte Ráduly László tanácsos, egyházi gondnok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.