Felhívás!

Lezárult a HKA-kampány

Lezárult a HKA-kampány Kovászna megye

Közel két év után a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) lezárta a helyi termékek népszerűsítéséért folytatott kampányát. Most már a vállalkozókon, termelőkön és szolgáltatókon a sor, hogy éljenek a HKA kínálta lehetőséggel.

A Fidelitas szálló konferenciatermében megtartott csütörtök délutáni kampányzáró rendezvényen a helyi termékkatalógusban regisztrált vállalkozók, a közösségi kártyaprogram támogatóinak és számos meghívott jelenlétében Grubisics Levente rádiós moderálásával tekintették át az elmúlt időszaknak a cél érdekében megtett lépéseit, az ötlet kipattanásától kezdve egészen a kampány himnuszának, logójának, a helyi termék védjegyének a megszületéséig.
A kommunikációs csapat – Ferencz Csaba újságíró, Toró Attila arculattervező és Mednyánszky Emese marketinges – elmondta, az először megszületett szlogent addig kurtították, míg csak a csupasz lényege maradt, azaz Mi (és „noi’ románul, tehát a kétnyelvű honlap a minoi.ro). Majd a csíkszeredai Sapientia-egyetem előadói, dr. Nistor Laura és dr. Telegdy Balázs beszéltek arról, melyek voltak annak a kutatásnak az eredményei, amelyre a HKA alapozta a helyi termékért folytatott kampányt: a vásárlók percepciójában a helyi termék elsősorban élelmiszert jelentett, és bár divat más városokba járni bevásárolni, elsősorban Brassóba, a szentgyörgyi magyarok ezt kevésbé művelik. Hajlandók a helyi termékért a legtöbb esetben a magasabb árat is megfizetni, szigorú elvárásuk viszont, hogy ezért állandó jó minőséget kapjanak, megszerzett bizalmukat ne herdálják el a termelők. Ugyanakkor a helyi vállalkozótól elvárják a közösségi szerepvállalást is.
– Most is várhatnánk az uniós pénzekre, ha azt választjuk, hogy pályázati úton finanszírozzuk a közösség gazdasági megerősödéséért folytatott kampányt – mondta Bereczki Kinga, a HKA igazgatója. Végül kevesebből, saját forrásból, de azonnal léptek. Szerinte a bizalom a legfontosabb tényező a kampányban, a fogyasztókban megvan a nyitottság arra, hogy a helyi termékeket vásárolják, most a vállalkozókon a sor, akik viszont a helyi együttműködés hiányára és a vásárlói tudatosság nem kielégítő voltára panaszkodnak. Mégis, most rajtuk a sor, nekik kell jobban odafigyelniük az emberekre, akik ezt meghálálják vásárlói lojalitással.
Az Afrikát átszelő Khumba-expedícióról nemrég hazatért két expedíciótag és elkötelezett helyitermék-támogató, Tulit Zsombor és Szarukán László utazásaik tanulságainak, tapasztalatainak esszenciáját hozták a találkozóra, igyekezvén valamit visszaadni a támogatóknak, akiket el is vinnének következő útjukra magukkal, a Fekete-tengert megkerülni.
Bár többször elhangzott, hogy a helyi termék (vagy szolgáltatás) védjegyért nem vállalhatnak garanciát, a magas minőségi standard fenntartására folyamatosan törekszik a kuratórium, amely a használati jog odaítélésekor azt is figyelembe veszi, milyen értéket jelent a szóban forgó áru a közösségben. S ha már így van, nyilván saját magukra nézve érvényes e követelmény, az első harminc védjegyhasználatért regisztrált vállalkozó adatait tartalmazó katalógus is nagyon igényes kiadvány, bár még vékony füzetecske – ennek kell a közeljövőben meghíznia, a cégtulajdonosoknak pedig igényelni a büszkeségre okot adó, közösségépítő védjegyet.
Jó hangulatú zárómomentuma volt a rendezvénynek a MiniSnaps kórus által előadott kampányhimnusz, amelybe a jelenlévők is bekapcsolódtak, így ott helyben is átérezhették a Mi erejét. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.