Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes a május

Veszélyes a május Kovászna megye

A tavasz beköszöntével, akár már áprilisban elkezdődhet a szénanátha, ami az allergiások számára egyet jelent a begyulladt szemekkel, a torokkaparással és a köhögéssel. Az érintettek számára a május a legveszélyesebb hónap, a szakorvosok szerint azonban kezelhető a tünetegyüttes.

Akinél az előző évben, augusztus és október körül a parlagfű miatt allergiás tünetek jelentkeztek, idén is számíthat rá, hogy az allergén növény virágzását a szervezete jelezni fogja. Az allergiás szénanátha azoknál nyilvánul meg, akiknek a szervezete túlérzékennyé válik valamelyik környezeti allergénre. Ilyen a házi poratka, különböző penészgombák, pollenek, állati hámsejtek – magyarázta dr. Albert Kinga allergológus és klinikai immunológus szakorvos.

Hirdetés
Hirdetés

Az allergiás tünetek nem múlnak el, sőt kezelés nélkül romlanak, további allergiák jelenthetnek meg, és asztma is kialakulhat. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy ezek a tünetegyüttesek idővel súlyosbodnak, állandósult légúti szűkületet okozhatnak.

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis több kezelési módszer is létezik. Egyik a tüneti terápia – ez antihisztamin-tabletta, különböző orrspray, esetleg szemcsepp használatát jelenti. Ezeket a készítményeket akkor kell elkezdeni használni, amikor a parlagfű-pollenek megjelennek a levegőben.
Az orvos elmondta, sokan a náthával tévesztik össze a tüneteket, de ennél rosszabb az, amikor tudják, hogy allergiásak, de nem szakorvoshoz fordulnak, hanem különféle készítményekkel kezelik magukat. Ha azonban nem tüneti, hanem tartós kezelést szeretnénk parlagfű-allergia ellen, akkor még ebben a hónapban szükséges allergén immunterápiás kezelést végző allergológust felkeresni. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük