Felhívás!

Jó a fagyos tavasz

Jó a fagyos tavasz Kovászna megye

Első perctől csak úgy rajzottak a hétvégi virágvásáron az érdeklődők, vásárlók. A főtér gyönyörű látványt nyújtott a napsütésben, és kellő mértékben kísértette a vevőket.

Mint Lőrincz Éva virágtermelő lapunknak elmondta, a fagyos tavasz ellenére nagyon jó szezonnyitásuk volt, mert a sok napsütés kedvezett a virágpalántáknak (felhősebb, fényszegényebb időben több betegség is felüti a fejét a melegházakban), s még ha kicsit többet is kellett fűteni, szépen fejlődtek, kivirágoztak a palánták. Így esett, hogy a muskátliból például már nem jutott a vásárba, mert már előtte eladták a nagybani felvásárlóknak. De a Pinus Siculus kertészetben, ahol nem melegházban nevelik a virágokat, ott is minden szépen fejlődött, csak kicsit többet kellett takargatni avagy ki-behordani a kényesebb növénykéket, mondta Adorjáni Eszter.

A virágstandokon nem érezhető annyira az energiahordozók drágulásának mindenbe begyűrűző hatása, csak 15–25%-kal nőttek az árak; ha akkor a tulipánhagymák darabja 1,50 volt, most 2 lej, a sziklakerti cserepes virágok, pozsgások átlag 8 lejbe kerültek, szépen fejlett, felakasztható kampóban megvehető petúniák, fuksziák 30-35 lejt vettek ki az ember zsebéből, a földlabdás, cserepes díszcserjék azonban akár több száz lejt is.

Az eseményre Maksáról, Gelencéről, Kézdivásárhelyről, Gidófalváról, Illyefalváról, Kézdiszentlélekről és Szebenből érkeztek termelők és forgalmazók. Mint a Tega virágvásár szervezéséért felelős munkatársától megtudtuk, a helypénz ugyanannyiba került, mint tavaly, azaz 60 lejbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.