Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Veszélyben a közkedvelt burgonyaszirom

Veszélyben a közkedvelt burgonyaszirom Kovászna megye

Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője azt nyilatkozta, a szárazság miatt a burgonyatermesztők aligha tudnak megfelelő mennyiségű és minőségű nyersanyagot szállítani a feldolgozóknak, így például a csipsz-gyártó ügyfeleiknek.

Hirdetés
Hirdetés

A burgonyaszirom néven ismert ropogós csemege készítéséhez megfelelő nagyságú burgonyagumók kellenek, ám az aszály sújtotta övezetekben a gumók jelentős részének mérete szabvány alatti. Az igazgatónak és szakértő munkacsoportjának becslései szerint a gyártókkal szerződéses viszonyban lévő termelők összességében valószínűleg 25–30 százalékkal kevesebb megfelelő minőségű burgonyát tudnak szállítani.

A szerződés-szegés bonyodalmainak elkerülése és általában a gazdasági, kereskedelmi károk kiküszöbölése érdekében a bukaresti szakminisztérium segítségét kérik. Az indoklás szerint a mennyiségi és minőségi visszaesést nem emberi mulasztás, hanem a kedvezőtlen időjárás okozta. Idén a háromszéki gazdák, mezőgazdasági vállalkozók 2470 hektáron ültettek burgonyát úgy, hogy a termést közvetlenül ipari feldolgozóknak, csipsz-gyártóknak szánták. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 26., 21:10
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Kedves Uram! Viccnek szànta?! Elég jó a termés + ezek a nyomik vasaltak fel pár éve kerek 10.000€ “támogatást” hektáronként a jövedelem mellé!!! Lelőni,azt aki/akik kitalálták!!!