Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok magot csórnak a varjak

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai aggodalommal észlelték, hogy Háromszék több településén, így például Uzon, Szentivánlaborfalva, Illyefalva, Kökös, Réty övezetében a varjak (és valószínűleg más madarak is) folyamatosan dézsmálják a napraforgótermést.

Hirdetés
Hirdetés

Csupán az említett öt település övezetében több mint ezer hektárnyi napraforgó-ültetvény van, ami rekordtermést ígérne az előző évekhez viszonyítva. Gheorghe Neagu, a háromszéki környezetvédelmi ügynökség igazgatója rámutatott, ha nem történik valamilyen ellenlépés, a madarak hatalmas károkat tehetnek, kisebb lesz a termés, nagyobbak az árak stb.

Visszafogottabban, megnyugtatóbban nyilatkozott a madárrajok maglakomáiról Kozma Béla agrármérnök, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, aki a sajtó kérdéseire válaszolva elmondta, a többi illetékes intézményhez hasonlóan ismerik a jelenséget, ami nem is újszerű, de jelen pillanatban a termés nincs nagy veszélyben. Az említett területeken és másutt a napraforgótáblák jó állapotban vannak, szép termés ígérkezik, ami annál is inkább figyelemre méltó, mert a háromszéki gazdáknak régebb nem volt kedvencük ez a növényfajta. Az igazgató megjegyezte, az övezetért felelős vadásztársulatok szerveznek, végeznek időnként „varjúűző” műveleteket. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük