Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Végleges helyére emelték Nagyajta történelmi örökségét, a monarchiabeli vashidat

Végleges helyére emelték Nagyajta történelmi örökségét, a monarchiabeli vashidat Kovászna megye

Műemlékként őrzik tovább az Osztrák-Magyar Monarchiában épített vasszerkezetet, amely 1901-től fogva százhúsz évig szolgált Erdővidék kapujaként. Bár eredeti helyén azóta korszerű átkelő épült, a régi hídhoz rendkívül ragaszkodtak a községben, a megyei és helyi önkormányzat közbenjárásával pedig sikeresen megmentették az örökséget. A hatvan tonna súlyú szerkezetet daruval emelték az Ajta-patak fölé, hogy eredeti funkcióját megőrizve tovább írja a történelmet.

Hirdetés
Hirdetés

Szokatlan látvány fogadta kedden Nagyajta lakóit, a kora reggeli órákban ugyanis a házak fölött már nem csak templomtorony, hanem egy hatalmas emelődaru is csúcsosodott. A daru egészen pontosan az Ajta-patak partján, az újonnan épített hídtól kissé lentebb állomásozott, ott, ahol a régi híd vasszerkezete is pihent. Ez már biztos jele volt annak, hogy a vashíd rövidesen elnyeri a méltó helyét, órák kérdése volt csak, hogy mikor emelkedik újra a víz fölé. Míg erre sor került, a falusiak érdeklődve gyűltek a berendezés köré, Bihari Edömér polgármester pedig készségesen mesélt a szerkezet történetéről.

Jó ideje lejárt a százéves szavatosság

A vashíd még a monarchia idején, 1901-ben épült, osztrák tervező munkája nyomán. Csinta Samu írása szerint műszakilag is különlegesnek számít, fő eleme ugyanis a híd két hosszanti peremén végighúzódó rácsos tartó. Nagyajta polgármestere ezt kiegészítendő ismertette, hogy a szerkezet speciális acélötvözetből készült, önmagában 60 tonna nehézségű, teherbírását mi sem bizonyítja jobban, hogy építői százéves garanciát vállaltak érte. A szóbeszéd szerint amikor ez a szavatosság lejárt, üzentek is az osztrákok, hogy nem vállalnak a továbbiakban felelősséget érte, ámde a nagyajtai híd tovább magasodott a patak felett, egészen 2023 tavaszáig. Így több mint 122 évig szolgált átkelőként a településen.

Látványosan emelkedett fel újra a vashíd. Fotó: Farkas Orsolya

A százéves szavatosság két évtizednél is több, hogy lejárt, ez idő alatt azonban a szerkezet vesztett is az állóképességéből. „Ennyi idő alatt eléggé elévült, kifáradt, úgyhogy bármikor várható lett volna ezután, hogy összeomlik egy nagyobb súly alatt. Észrevettük, hogy a híd lábainál jelentkeztek az erózió jelei” – részletezte a közelmúlt eseményeit Bihari Edömér. Mivel a híd a megyei út része volt, a háromszéki önkormányzathoz fordultak a segítségkéréssel.

Új híd az autóknak, értékes átkelő a gyalogosoknak

A 131-es megyei út részét képező nagyajtai vashíd javítása jóval nagyobb költségeket vont volna maga után, ugyanakkor a méretek is elavultnak számítottak a mai standardokhoz mérve. „A megyei tanács úgy döntött, hogy új hidat építtet. Örültünk neki, mert Nagyajta gyakorlatilag Erdővidék kapuja, és mindig probléma volt akkor, ha nagyobb súlyú járművek keltek át rajta” – fogalmazott az elöljáró.

A szerkezet elhelyezése csaknem 65 ezer euróba került. Fotó: Farkas Orsolya

Hozzátette, könnyen válhatott volna a régi szerkezetből ócskavas, ha a nagyajtaiak nem ragaszkodtak volna hozzá, és a megyei tanács nem segített volna megmenteni. Az új betonhíd megépítése több évig elhúzódott a közbeszerzés miatt, végül a tavalyi év végére elkészült, értéke meghaladja a 15 millió lejt.

Mindeközben a helyi önkormányzat sikeresen pályázott, az Anghel Saligny kormányprogram révén így megmenthették a régi szerkezetet. A híd nem költözött messze az új társától, összekötve a 2011-ben kialakított, 60 ár területű parkot és patak túloldalát, amit a jövőben szintén parkosítanak. „Úgy gondoltuk, ha már megőrizzük a vashidat, és nem tudjuk nagyobb súlynak kitenni, bár egy sétányt tudjunk belőle készíteni. És akkor egy olyan parkunk lesz, amelyet átszel az Ajta-pataka” – ismertette a terveket az elöljáró. A monarchiabeli örökség felállítása és átalakítása még folyamatban van, ez majdnem 3 millió lejbe fog kerülni.

Súlykorlátozás nélkül kelhetnek át az új hídon az autósok. Fotó: Farkas Orsolya

A közösség erejét jelképezi

A hidat kedden délben látványosan emelték a patak fölé, majd gondosan elhelyezték,  megszépülni azonban csak ezután fog. A következő két hónapban feljavítják, némileg beszűkítik a járható területet, de továbbra is átkelőként szolgál majd gyalogosoknak és bicikliseknek is egyaránt. Világítással látják el, esténként így sajátos fényben pompázhat, ekkor fog igazán egyedülálló látványt nyújtani a járókelőknek. A híd felemelését csodáló lakosok szerint felbecsülhetetlen értéket sikerült megmenteni, és reménykednek benne, hogy mihamarabb használatba vehetik majd.

„Az emberek ragaszkodtak hozzá, többen jelezték, hogy nem volna jó kicserélni. Hála istennek, a híd újraállításának értékét pályázati forrásból fedezni tudjuk, és méltó helyet tudunk neki biztosítani” – vélekedett Bihari Edömér polgármester.

Nemsokára visszanyeri régi fényét a monarchikus örökség. Fotó: Farkas Orsolya

Fotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük