Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

El kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat Nagypatakon

El kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat Nagypatakon Kovászna megye

A Brassói Táblabíróság hétfőn meghozott jogerős ítélete szerint el kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat a Kovászna megyei Nagypatak (Valea Mare) községben – jelentette kedden az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

A Brassói Táblabíróság ítélete kötelezi a Kovászna megyei önkormányzatot, hogy szerelje le a település bejáratainál felszerelt román és magyar nyelvű helységnévtáblákat. Azt is előírja továbbá, hogy csak az állam nyelvén, azaz románul feliratozott helységnévtáblákat helyezzen ki.

A zömében románok által lakott Nagypatakon kihelyezett kétnyelvű helységnévtáblák miatt az úzvölgyi román megemlékezéseket is szervező Nép Útja (Calea Neamului) egyesület megyei szervezete tett panaszt 2022 augusztusában a Kovászna megyei prefektúrán. Indoklásuk szerint a táblák törvényt sértenek, mivel a községben a magyarok aránya nem éri el a közigazgatási törvény által előírt 20 százalékos nyelvhasználati küszöböt.

Az Agerpres szerint a táblabíróság mostani döntésével részben jóváhagyta a prefektúra óvását, amelyben az alapfokon eljáró Kovászna Megyei Törvényszék ítéletét kifogásolta.

A hétfőn meghozott ítéletet a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is üdvözölte, és a törvényesség, a nemzeti egység fontos győzelmének nevezte. Facebook-oldalukon azt írták, hogy a Kovászna megye zömében románok által lakott részében kihelyezett kétnyelvű táblákat a román polgármesterek és civil szervezetek is kifogásolták.

A román civil szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a megye területét „etnikai kritériumok” alapján jelöljék, ezért a civil fórum „tovább harcol” a törvény betartásáért és a román nemzeti egységért – írták.

Az 1065 lakosú Nagypatakon a legutóbbi romániai népszámláláson 21-en vallották magukat magyarnak.

Fotó: képernyőmentés/Google Maps

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 19., 13:40
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Es mi lesz az Uzvolgyeben torvenytelen modon felalitott fakeresztel? vagy ezeknek az idiotaknak minden szabad?
  Az illegalisan felallitott betonkereszteket ugyan leszedtek de csak illegalisan allitotak fakereszteket.
  Az ezzel kapcsolatos perek megint evekig huzodhatnak es addig ott allhatnak mert nem meri leszedni senki.
  Az allamelnok csak vigyorog es euro szazezreit kolti utolso utazasaira, mig az orszagon belol ezek a problemak nincsenek orvasolva.
  Ugylatszik most mar lesik is hogy melyik magyar telepulesen van 20% allatt a magyarsag es ha 1% is alabb esik akkor nyomba perre viszik az ugyet hogy nem jar oda magyar felirat.
  Beultek es ulnek a mai napig is magyar telepulesekre es a szulofaluikat es hazaikat elhagytak ezek a feszultsegkeltok, de ugylatszik valaki kiall melletuk.

 • User
  Dátum: 2024. június 19., 23:21
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem értem. Az RMDSZ-es magyar prefektus bepereli a megyei önkormányzatot (https://portal.just.ro/119/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11900000000043476&id_inst=119) olyasmivel, amit a törvény nem tilt. A törvény szerint ahol a magyarok száma meghaladja a 20%-ot, ott ki kell tenni a magyar helységnévtáblát is. Ez nem jelenti azt, hogy 20% alatt ez tilos lenne.
  Ráadásul a prefektus, miután alapfokon elveszíti a pert, a Brassói Táblabíróságnál fellebez.
  Más megyében a prefektus sem perel és az igazságszolgáltatásban dolgozók is ésszel döntenek:
  „Instanţa reţine, că din interpretarea dispoziţiilor legale rezultă că atunci când acest procent al cetăţenilor minorităţilor nu este atins, problema inscripţionării în limba minorităţii este o chestiune ce
  ţine de oportunitate, lăsată la îndemâna autorităţii locale.”
  https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2014-09-10-18078344-0-motivarea-tribunalului-cluj-dosarul-indicatoarelor-bilingve.pdf
  Őszintén várok valakitől (a cikk szerzője vagy a prefektus) egy logikus magyarázatot a felvetett problémára.