Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Védjék meg az embereket!

Kovászna megyében túlzottan elszaporodott, az emberek életét és javait veszélyeztető medvék kapcsán, azonnali intézkedésre szólítja fel a környezetvédelmi minisztert hétfőn küldött levelében Benkő Erika.

Az RMDSZ parlamenti képviselője rámutat: „elfogadhatatlan”, hogy mindennapossá váltak a medvetámadások Kovászna megyében, hogy az emberek „félnek kimenni most már nemcsak a mezőkre, faluszélekre, hanem saját udvarukra és kertjükbe is”.

– Fényes nappal, lakott területeken garázdálkodnak a vadak veszélyeztetve az emberi életeket és javakat egyaránt. Csak az elmúlt évben több mint 500 ezer lejre tehető a medvék okozta kár megyénkben, ahol a medvepopuláció a négyszeresére növekedett a megengedettnél. Az elfogadható 400 helyett több mint 1600 egyedet tart számon a Környezetvédelmi Ügynökség – hangsúlyozta Benkő Erika.

Hirdetés
Hirdetés

A levél több esetet is megemlít. Bálványoson egy vendéglő teraszát már több alkalommal meglátogatták a medvék, emiatt nemcsak a kárral, de a turisták számának csökkenésével is számolni kell, és ugyanitt, csak ezen a nyáron, közel harminc hétvégi házba törtek már be a nagyvadak. Augusztusban két csernátoni háztáji gazdaságba tört be és ölt meg két disznót és három malacot. Bodokon idén már több alkalommal rongálta meg az egyik helyi méhészetet, és folyamatosan garázdálkodik a gazdák kertjeiben és az utcákon.

Július végén pedig hosszú órákon át szenvedett egy vonat által elgázolt medve, miközben a helyi hatóságok tehetetlenül várták, hogy a környezetvédelmi minisztérium engedélyt adjon az elaltatására – írja levelében a képviselő.

Benkő Erika arra biztatja az érintetteket, hogy minden medvetámadást, rongálást jelentsenek a hatóságoknak, hogy bizonyítható és nyomon követhető legyen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük