Még él a nagy álom

Mintegy 10 éve született meg a szándék, hogy Bikfalvát felvétessék az UNESCO világörökségi listájára. A sok feltétel teljesítése igen időigényes, de szépen haladnak. Mindezekről a múlt héten tartott sajtótájékoztatón beszélt Uzon község elöljárója, Ráduly István.

Az UNESCO világörökségi listájára való felvételhez infrastrukturálisan, szociálisan, falukép szempontjából is rendben kell lennie a településnek, ha ez megvalósulna, akár a már világörökséggé nyilvánított prázsmári erődtemplommal összekapcsolva, a megye turizmusának gyöngye lehetne – mondta a polgármester.

Bikfalva valaha Szentgyörgynél is gazdagabb helysége volt Háromszéknek. Harmincnyolc máig megmaradt, 17–18. századi kúriája jelentheti azt a sajátosságot, amelyre épülhet a polgármester szándéka, ezeknek mintegy fele még őrzi eredeti jellegét. Uzon község (ide tartozik a falu) tavaly elfogadott településrendezési terve már szigorú feltételeket szab a további építkezéseknek is, így nem ronthatják a faluképet oda nem illő átalakításokkal, építményekkel. Azoknak a helybelieknek pedig, akik felújítják ingatlanjuk homlokzatát, adókedvezményt is adnak.

Két éve a tanács megszavazta a Simon-kúria megvételét is, de amíg az örökösök nem jutnak dűlőre egymás között, a vásárlás késlekedik. Ebben az épületben egy a sepsimagyarósihoz hasonló múzeumot szeretnének berendezni.

Az elmúlt években a bikfalvi ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésén dolgoztak, most uniós pályázati pénzből az utcák rendbetétele, aszfaltozása van soron.

Bikfalva már bekerült az erdélyi értéktárba is. Hogy az UNESCO-listára végül is mikor kerülhet fel, nem merte megtippelni a polgármester.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.