Felhívás!

Városliget a Keleti-tónál

Városliget a Keleti-tónál Kovászna megye

A baróti keleti városvégen, Bodos felől található bányatónál az elmúlt héten további lépéseket tett a baróti polgármesteri hivatal annak érdekében, hogy a környéke rendeződjön, és az hosszú távon is a kikapcsolódásra, csendes szórakozásra vágyó helybélieket szolgálja.

Az úgynevezett Keleti-tó története viszonylag új keletű. A bányabezárás után alakult ki a minden rosszban van valami jó forgatókönyve szerint: a bánya megszűnt, de legalább lett tó. Köréje utat építettek, azon közelíthető meg a Nagyerdő alatti városrész, mellette egy emlékmű a bányabezáró munkálatokra emlékeztet.

Néhány évvel ezelőtt a tóban a helybéli Rika Sporthorgász-egyesület látott lehetőséget: azt mondták, szépen rendeznék környékét, de az akkori tanács nem adta oda nekik az adminisztrálási jogot, így nem történt semmi különös. A horgászat mint lehetőség megmaradt, utóbb egy másik sporthorgász egyesület, a Tinka Egyesület szervezte meg már többször a tó környékének takarítását.

Az elmúlt hetekben, hónapokban röppent fel a hír, hogy a városvezetés ott tartaná a városünnepet, amit idén kivételesen a 150 éves erdővidéki szénbányászat emlékének szentelnek. De mintegy nyomatékosítva azt, hogy ezzel nem érne véget a tó körüli élet, a baróti polgármesteri hivatal múlt héten a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tájépítész- és kertészmérnöki karának hallgatóit hívta meg műhelymunkára egy hét erejéig, azért, hogy a városliget – ahogy elnevezték a tó környékét – tájépítészeti koncepcióját elkészítsék, és – amiként Benedek-Huszár János polgármester fogalmazott – hogy segítsenek ott „egy kellemes kikapcsolódást nyújtó, ligetes park kialakításában”. Ez persze még távolabbi terv, de előzetes elképzelések már megfogalmazódtak.

A tó körül sétányok, játszóterek épülnének – avatott be az elöljáró, de a konkrétumokig egyelőre az augusztus 6–7-én esedékes Erdővidéki Bányásznapok jelenthetik a főpróbát a tó környéke számára. Ezzel kapcsolatosan az egyik szervezővel, a polgármester tanács-adójával, Demeter Zoltánnal beszélgettünk. Jelezte, mindenképp változatosságra törekednek a program épp alakulófélben levő összeállításában.

Az ünnepség zenei felhozataláról például annyit elárult, hogy nemcsak rockzenével, de népzenével, fúvószenével, könnyűzenével is várják az érdeklődőket, próbálnak mindenkinek a kedvében járni a város bányászmúltjának minden tiszteletet megérdemlő elismerése mellett, így a lakosságnak nem marad más hátra, mint támogatni az elképzelést és a kezdeményezést, ugyanakkor az új helyszínt is, mely minden bizonnyal sokkal eredetibb lesz, mint az eddigi városünnepek helyszínéül szolgáló városközpont.

A helyszínre napi több alkalommal autóbuszok fogják szállítani a közönséget, aki pedig gépkocsival menne, az a tó város felőli részén parkolhat majd, a színpad a tó túloldalán lesz. Főzőverseny helyett a testvértelepülések főzőcsapatainak részvételével örömfőzés lesz – mondta Demeter, megemlítve, hogy a sporteseményeket sem felejtették ki: fociznak az egykori Bányász focicsapat tagjai, de rendeznek például sakkversenyt is, ami régen szintén hagyomány volt a bányásznapok alkalmával. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. július 28., 11:40
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Mindenki Nagyerdő néven ismeri. Lehet ezt nem tudja egy kisbaconi. Attól, hogy valamit atkeresztel a médiában, attól nem lesz soha Varosliget a Nagyerdő. Ezt tudhatna.

 • User
  Dátum: 2022. július 28., 12:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nekem a bányászvilag züllött, kommunista korszakot idéz. Hogy sokan dolgozatk a bányánál? Igen. De ez egy nem túl fényes időszak, amit én nem idéznék fel, sem pedig nem tartanék bányásznapokat harmad es negyedrangú meghívottakkal. Személy szerint távol maradok.

 • User
  Dátum: 2022. július 28., 15:09
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Köszönjük szépen a szervezést és fáradozást, érezzük, hogy minden barótiért és a hozzá tartozó falvak népéért történik, még a számos elégedetlenkedőért is!

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 1., 6:27
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ha a disznoolra kiirjuk olajfestekkel,hogy Hilton,attol meg nem lesz hotel.A Nagyerdo se lesz Varosliget,csak azert,mert valakiknek ugy trendibb.Oda valamit befektetni is kene,es nem csak szoban,hanem tettben!De igeretekkel tele a padlas,ugye,ez a polgi mottoja:Lesz.Hogy mikor? Azt csak a Jo Isten tudja.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 1., 12:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Janoska ismet szerepel!
  Igeretekkel most is mint maskor de a tettek elmaradnak.
  Nem veletlenul a Sapientiasokat hivta meg mert azelott a polgarmester is be volt a Sapira iratkozva csak a polgarmesteri szeket megszerezve abba kellett hagyja a kepzest.
  A banyaszat nagyban okozta a kornyezet karosodasat most meg megunnepejuk a kommunista nyomort?

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 1., 17:47
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ha a polgármester valódi értelmiségivel adatná magának a tanácsokat , s nem Demeter Zolival, talán több esélye lenne egy nívósabb emelkedésnek. Így? Kizart.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 1., 17:13
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hát legalább van halvány lilaja a szervezőknek, hogy mit jelentett a bányászvilag? Tönkretette Barótot. Mert valami, ami a múltja egy helységnek, egy országnak, egy nemzetnek, még nem biztos, h. dicső, s hogy arról meg kell emlékezni. Példát ugye nem kell mondjak… S ha ezzel tisztában van a tisztelt varosvezető, jövőre letesz erről.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 2., 9:42
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Apropó, Városliget… Nem is tudom, hogy Barót mióta Budapest?! És azt sem, hogy ezt a megnevezést kivel beszélte meg a polgármester úr. Ahogy a saját nevével bajban volt/van, úgy a nevekkel való problémáit már a városra is kivetíti.

  • User
   Dátum: 2022. augusztus 2., 16:52
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Milyen jó az előttem lévő hozzaszolas. Egyet gondol s megvaltoztatja egy 100 éve használatos megnevezest. Ez jó kérdés, h kivel beszélte meg.