Felhívás!

Munkavédelmi ellenőrzések hőségben

Munkavédelmi ellenőrzések hőségben Kovászna megye

A tartós hőségre, kánikulára való tekintettel folyamatos, napi ellenőrzéseket végeznek a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség munkatársai, akik azt vizsgálják, hogy a munkaadók betartják-e az ilyenkor életbe lépő szabályokat, előírásokat.

Ördög Lajos megyei főfelügyelő elmondta, az ellenőrzések során főképpen a megelőzésre fektetnek hangsúlyt, de természetesen a komolyabb kihágások nem maradnak büntetlenül. Rámutatott, az évek során szemmel láthatóan jó irányba halad a munkavédelmi felszerelések használata, az idevágó előírások betartása, a munkaadók, de a munkavállalók is felelősségteljesebbek. Talán ezzel is magyarázható, hogy a munkaügyi felügyelők idén nem jegyeztek kánikulával kapcsolatos panaszokat, és az eddigi ellenőrzések során sem bírságoltak.

– A munkavédelmi felszerelést, a munkaprogram betartását és az ilyenkor biztosítandó vízmennyiséget ellenőrizzük. Kánikulában, ha szükséges, igenis módosítani kell a munkaprogramot, az alkalmazottakkal egyeztetni kell, és közös megegyezésre jutni ezen a téren. Az egészségügyi papírokat is szemügyre vesszük, hiszen az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy az orvosok beírják, ha az alkalmazott olyan betegségekben szenved, amelyeket súlyosbíthat a hőség. A víz mennyiségét, de a minőségét is ellenőrizzük – avatott be a részletekbe a főfelügyelő.

Az ellenőrök rajtaütésszerűen jelennek meg egy-egy vállalkozás székhelyén, nyilatkozatokat kérnek, ha törvénysértés gyanúja áll fenn. Ördög elmondása szerint Háromszéken a munkaadók és a munkavállalók részéről is pozitív fejlődés érhető tetten, ha munkavédelemről esik szó.

– Ha bárkinek idevágó panasza lenne, akkor számos módja van rá, hogy jelezze a szabálytalanságot: honlapunkon (www.itmcovasna.ro) gyorsított panaszbenyújtásra is lehetőség akad a telefonos, székhelyen személyesen megejtett jelzések, panaszok mellett – összegzett a szakember. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.